Graal > Przepisy > Śledź > Sałatka śledziowa z jajkiem i papryką

Sałatka śledziowa z jajkiem i papryką

Składniki

  • 3 jajka klasy M
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 cm pora (biała część)
  • Filety ze śledzia w oleju Graal – 2 puszki po 170 g
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i odkładamy na bok.

Filety ze śledzia wyjmujemy z oleju – potrzebujemy 4 filety (2 puszki). Każdy filet dzielimy na mniejsze kawałki (paski lub grubsza „kostka”). Przekładamy do miski.

Do miski z filetami ze śledzia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę jajka, pokrojonego w półplasterki pora i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy łyżką do połączenia składników. Próbujemy opcjonalnie doprawiamy.

Sałatkę wykładamy na półmisek. Zdobimy ją posikaną zieloną pietruszką i podajemy.

Przepis z bloga Słodkie okruszki

Zobacz także