Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Śledź w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledź w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki:

Śledź jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Ile gospodyń tyle przepisów na tę rybkę. Ja dziś przygotowałam filety ze śledzia w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami. Użyłam filetów ze śledzia firmy Graal i musze przyznać, że danie wyszło rewelacyjne w smaku. Tak przygotowane śledzie są bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 puszki filetów ze śledzia w oleju GRAAL (3 x 170 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka (płaska) suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 całe ziela angielskie
  • pieprz
  • olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Suszone pomidory kroimy w paseczki, czosnek w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy pomidory z czosnkiem, kaparami, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Na dnie słoika umieszczamy kilka łyżek przygotowanej mieszanki, na niej układamy kawałki odsączonego fileta ze śledzia, na rybę ponownie kładziemy suszone pomidory i tak dalej do wykończenia składników. Całość zalewamy oliwą, która pozostała z suszonych pomidorów. Słoik ze śledziami umieszczamy w lodówce na 1 dobę.

 

http://kuchnia-marty.pl/filety-ze-sledzia-w-oleju-z-suszonymi-pomidorami-i-kaparami/