Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Tatar ze śledzia z kalarepą i suszonymi śliwkami

Tatar ze śledzia z kalarepą i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • śledź ala matjas - 2 płaty
  • śledzie w sosie pomidorowym z papryką - 2 op. (firmy GRAAL)
  • kalarepa - 1 szt.
  • śliwki suszone - 200 g
  • papryka żółta - 1 szt.
  • pieczarki marynowane w occie - 250 g
  • cebula czerwona - 1 szt. (duża)
  • sól, pieprz
  • ocet z białego wina - 1 łyżka
  • cytryny
  • świeży koperek
     

Przygotowanie:

Śledzie w sosie pomidorowym z papryką blendujemy dokładnie, aż powstanie nam masa przypominająca sos.  Płaty śledzia kroimy w drobniutką kostkę. Tak samo kroimy śliwki, kalarepę i paprykę. Cebulę siekamy. Pieczarki odcedzamy z zalewy i również siekamy drobno. Do tatara dodajemy nasz 'dressing' ze śledzi w sosie pomidorowym z papryką, który połączy składniki. Następnie musimy wszystko razem przemieszać, dodajmy trochę soli, do smaku, oraz bardzo dużo świeżo mielonego pieprzu. Na koniec łyżkę octu z białego wina.  Tatar podajemy na sałacie lodowej, obficie skropiony sokiem z cytryny oraz posypany świeżym koperkiem.

Przepis z bloga: Karolina Dziś Serwuje