Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Gołąbki z makrelą

Gołąbki z makrelą

Składniki:

- 1 kapusta
- 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal
- 150 g ryżu
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki rosołu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką.
Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem

Przepis pochodzi z bloga: Symfonia Smakowa