Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Pizza z makrelą w pomidorach

Pizza z makrelą w pomidorach

Składniki:

  • 300 gram mąki tortowej;
  • ok. 1 szklankę wody letniej;
  • 25 gram drożdży świeżych;
  • szczypta soli;
  • łyżeczka cukru;
  • łyżeczka bazylii;
  • łyżeczka oregano;
  • łyżeczka ziół prowansalskich;
  • GRAAL Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g;
  • ketchup na spód ciasta;
  • 10 plastrów sera;
  • 6 pieczarek.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawiamy na 15 minut pod ściereczką. Do dołka w mące dodajemy pozostała wodę i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Wałkujmy okrąg i przekładamy ciasto na blaszkę do pieczenia. Polewamy ketchupem na cały spód i posypujemy ziołami. Kroimy pieczarki i układamy na cieście. Wstawiamy do pieca na 20 minut trafia i pieczemy w 170 stopniach C. Po wyjęciu kładziemy ser i czekamy chwilę, by się rozpuścił. Przekładamy pizzę na talerz i na wierzch kładziemy kawałki filetów z makreli w pomidorach.
Przepis z bloga Różowa kuchnia