Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Pizzerinki z pikantną makrelą

Pizzerinki z pikantną makrelą

Składniki:

- ciasto:

  • 12 dag mąki;
  • 1/4 szklanki mleka;
  • 2 dag drożdży;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • łyżka oleju;
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii

- nadzienie:

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek, oregano, bazylię, olej oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie odstawić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka. Przełożyć je do blaszki i podpiec w temp. 180 st C przez 15 min.
Filety z makreli wyjąć z puszki i odsączyć z oleju. W miseczce rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Podpieczone pizzerinki posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz pieprzem. Na wierzch wyłożyć rozdrobnioną makrelę, następnie cebulę i piec kolejne 15 min. Na koniec pizzerinki posypać startym serem i zapiekać jeszcze parę minut, by ser się roztopił.
Przepis z bloga Kuchnia i podróże