Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z pstrąga

< zobacz pozostałe

Pizza z pstrągiem

Pizza z pstrągiem

Składniki:

- na ciasto:

  • 40 dag mąki;
  • 3 łyżki oleju;
  • 4 dag drożdży;
  • 3/4 szklanki ciepłej wody;
  • tłuszcz i mąka do formy;
  • sól.

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać, skruszyć do niej drożdże i wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki żeby ciasto się nie kleiło rąk. Dobrze wyrobione ciasto ładnie odchodzi od rąk i miski. Odstawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto na blaszkę i uformować.
Dodatki (wykładać na ciasto według podanej kolejności): ketchup łagodny, sos salsa, cebula pokrojona w kostkę, ogórek kwaszony pokrojony w kostkę, można dodać również jeszcze kukurydzę (pizza jest przez to trochę słodsza). wyłożyć Graal Filet z pstrąga w sosie chrzanowym (sos chrzanowy nadaje wspaniałego smaku temu daniu i podkreśla soczystość pstrąga), poukładać oliwki przekrojone na pół wzdłuż, kilka plasterków sera żółtego. Podawać z sosem Hot Dog. Całość posypujemy solą, pieprzem ziołowym, bazylią i oregano. Czas pieczenia: 35 minut.
Przepis z bloga Agnieszka testuje