Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Curry z łososiem i kalafiorem

Curry z łososiem i kalafiorem

Składniki:

  • puszka GRAAL Łosoś kawałki w sosie własnym 150g;
  • woreczek ryżu;
  • 300g różyczek kalafiora;
  • 1/4 mango obranego i pokrojonego w kostkę;
  • mała cebula;
  • ząbek czosnku;
  • puszka mleka kokosowego;
  • łyżka sezamu;
  • łyżeczka sosu rybnego;
  • odrobina cukru;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • łyżka soku z pomarańczy;
  • sól;
  • 0,5 łyżeczki kurkumy;
  • 1/3 łyżeczki kardamonu;
  • odrobina cynamonu;
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej;
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego lub świeżego, startego na drobnych oczkach;
  • listki lubczyku.

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu z opakowania. Na patelni rozgrzać olej, podsmażać na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek w plasterki do lekkiego zmięknięcia. Następnie dodać mango i odsączonego łososia. Przyprawić wszystkimi przyprawami. Podsmażać na średnim ogniu około 3 minut. Następnie zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki. Do tej samej patelni włożyć kalafior i zalać go na wysokość około 1 cm wodą. Przykryć pokrywką i gotować 10 min, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż woda prawie całkiem wyparuje. Dolać mleko kokosowe i gotować około 2 min na małym ogniu. Następnie dodać sezam, cukier, sok z pomarańczy, sos rybny i wcześniej podsmażoną cebulkę z mango oraz łososiem. Delikatnie doprawić przyprawami, wymieszać i gotować razem 2 min. Na koniec wymieszać ser i zdjąć z ognia. Podawać z ryżem i listkami lubczyku.
Przepis z bloga Kulinarny zenit