Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Fishburger z łososiem

Fishburger z łososiem

Składniki:

  • na bułki:
    • 2 kubki mąki pszennej;
    • 2 łyżki maku;
    • 1/3 kubka ciepłej wody;
    • 1/3 kubka ciepłego mleka;
    • 1 łyżka oliwy extra vergin;
    • 15 g drożdży;
    • sól;
    • 1/3 łyżeczki cukru;
  • na kotlety:
  • sos:
    • łyżka majonezu;
    • łyżka jogurtu naturalnego;
    • mały ząbek czosnku;
    • awokado;
    • sałata;
    • oliwki czarne;
    • ser pleśniowy blue.

Przygotowanie:

Bułki – do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i trochę cukru. Dobrze wymieszać, przykryć miskę szmatką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Następnie dosypać mąkę, mak, około 0,5 łyżeczki soli i ugniatać. W międzyczasie dolać ciepłe mleko i oliwę. Dobrze ugnieść i odstawić pod przykryciem szmatki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ugnieść jeszcze raz, podzielić ciasto na 6 części i uformować z nich bułki (jeżeli będą się kleiły do rąk to posypywać dłonie mąką). Kłaść na papierze do pieczenia położonym na blaszce. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 min.
Kotleciki – czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć go troszeczkę na odrobinie oliwy na patelni. Otworzyć puszkę łososia i odcedzić go z zalewy przez drobne sitko, pougniatać ręką aby pozbyć się nadmiaru wody. Do łososia wbić jajko, dosypać bułkę tartą, dodać listki tymianku i podsmażony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, najlepiej ręką. Na papierze do pieczenia położonym na blaszce zrobić kotleciki (z podanej ilości wyjdą 3), ja użyłam ringów aby były ładne okrągłe. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włożyć bułki na 5 min. Po tym czasie wsadzić kotleciki i piec razem przez 10 min. Następnie wyłączyć piekarnik, wyciągnąć bułki i poczekać 5 min aż ostygną.
Sos – majonez, jogurt naturalny, drobno posiekany czosnek, odrobinę soli i pieprzu wymieszać razem. Awokado obrać i pokroić w plasterki. Przekroić bułkę, połówki posmarować sosem czosnkowym, położyć kawałek sałaty, oliwek, awokado, kotleta i sera pleśniowego blue.
Przepis z bloga Kulinarny zenit