Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Makaron penne z łososiem i sosem pomidorowym

Makaron penne z łososiem i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 2 puszki GRAAL Łosoś kawałki w sosie pomidorowym 150g;
  • 200 g makaronu penne;
  • 4 cebule szalotki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • łyżka przecieru pomidorowego;
  • łyżeczka pietruszki suszonej;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • sól morska i pieprz czarny świeżo mielony;
  • rukola.

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, by był al dente. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki, a czosnek w plasterki. Podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek, lekko posolić i popieprzyć. Jak już będą lekko zarumienione, dodać łososia razem z sosem pomidorowym. Podsmażać razem chwilkę, aż sos zgęstnieje. Dodać przecier i 3 łyżki wody, by go lekko rozrzedzić. Chwilkę razem pogotować. Pod koniec doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki. Podawać z listkami świeżej rukoli.
Przepis z bloga Kulinarny zenit