Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Paluszki rybno-serowe

Paluszki rybno-serowe

Składniki:

Przygotowanie:

Biały ser zmiksować blenderem, by był bardziej gładki. Łososia odcedzić i przełożyć do miseczki. Dodać ser, jajko, bułkę tartą, pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie razem wymieszać. Uformować z masy paluszki i układać na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 15-20 min, do momentu zarumienienia. Ponieważ używamy białego sera, który się roztapia podczas pieczenia, paluszki mogą się lekko rozlać. Gdy wyjmiemy je z piekarnika, nożem zawijamy je i formujemy z powrotem paluszek. Jest to bardzo proste, paluszki szybko się sklejają z powrotem. Można jeść na ciepło lub włożyć do lodówki, by się dobrze zwarły i stwardniały, później jeść na zimno z jakimś dipem.
Przepis z bloga Kulinarny zenit