Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Ravioli z łososiem i ricottą

Ravioli z łososiem i ricottą

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • odrobina wody
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g łososia z puszki Graal w sosie własnym
  • 100 g ricotty
  • łyżka posiekanego koperku
  • sol, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do polania pierożków
     

Przygotowanie:

Składniki farszu wymieszać w miseczce i doprawić do smaku.
Mąkę przesiać i wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut aż odpocznie. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką.

Placki smarujemy białkiem i układamy na nich porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy przestrzenie miedzy ciastem i farszem. Ciasto kroimy na kwadraciki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Podajemy ciepłe, polane oliwą z oliwek, smacznego.

Przepis z bloga: Kulinarne Fantazje Marioli