Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Sałatka z grejpfrutem, łososiem, jarmużem

Sałatka z grejpfrutem, łososiem, jarmużem

Składniki:

  • rukola
  • jarmuż
  • grejpfrut
  • listki bazylii
  • łosoś kawałki w oleju
  • sezam
  • 5 łyżek oliwy - sos
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru - sos
  • 1 łyżeczka syropu z agawy - sos
  • sok z połowy cytryny - sos
  • sól morska do smaku - sos

Przygotowanie:

Grejpfruta umyj, obierz, usuń białe włókna i skórkę, pokrój na cząstki. Jarmuż wyciągnij i usuń zgrubiałe części, zalej wrzątkiem na 4 minuty, odsącz w ściereczce, aby był suchy. Łososia wyciągnij z puszki. Posyp sezamem i delikatnie obtocz w nim. Odstaw na bok.

Przygotuj dressing.
Zetrzyj imbir i zmiksuj z pozostałymi składnikami.Na półmisek wyłóż rukolę oraz jarmuż. Dodaj grejpfrut. Na wierzch dodaj łososia. Polej dressingiem.
Gotowe!

Przepis z bloga: Z kuchi do kuchni