Ryby prosto z morza

Przepisy na sardynki

< zobacz pozostałe

 	 Pizza sardynkowo-tuńczykowa

Pizza sardynkowo-tuńczykowa

Składniki:

- na dwa spody o średnicy 31 cm:

  • 25 g świeżych drożdży;
  • 1,5 szklanki ciepłej wody;
  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej;
  • łyżka oleju z awokado Greencado;
  • 3/4 łyżki cukru;
  • 1,5 łyżeczki soli;
  • garść ziarenek czarnuszki.

- dodatki:

Przygotowanie:

Ciasto: Sól wsypać na jeden bok miski. Przesiać mąkę i zrobić w niej zagłębienie na cukier. Pokruszyć drożdże i wlać ciepłą wodę, jednocześnie mieszająć w taki sposób, by wymieszać drożdże i zagarniać przy tym trochę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. W momencie, gdy rozczyn podwoi objętość w początkowej fazie mieszać wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiać ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodać olej z awokado i wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Na koniec wgnieść w ciasto ziarenka czarnuszki. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować kulkę, odłożyć na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzać pięścią w ciasto, by pozbyć się powietrza. Z każdej kulki rozkręcić placek o średnicy 31 cm.
Ciasto posmarować przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Ułożyć krążki cebuli, a na nie kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i sardynki razem z sosem paprykowym. Na końcu posypać startym żółtym serem. Piec około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Przepis z bloga Blondynka gotuje