Ryby prosto z morza

Przepisy na sardynki

< zobacz pozostałe

Sałatka z kaszą bulgur i ciecierzycą

Sałatka z kaszą bulgur i ciecierzycą

Składniki:

- 200 g suchych ziaren ciecierzycy
- pół szklanki kaszy bugur - 50 g,
- 1 puszka sardynek w oleju roślinnym firmy Graal  - 110 g,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 owoc granatu,
- 1 nieduża cebula czerwona - 30 g,
- garść oliwek,
- garść listków mięty,
- pół limonki,
- przyprawy:  listek laurowy, kminek rzymski mielony, słodka mielona papryka, mielona kolendra, cynamon, kardamon mielony, gałka muszkatołowa, pieprz i sól.

Przygotowanie:

Nasiona ciecierzycy zalej na noc wodą w objętości dwa razy większej, następnego dnia przepłucz świeżą wodą kilkakrotnie, odcedź, wrzuć na lekko osolony wrzątek z listkiem laurowym i gotuj do miękkości bez przykrycia. Kaszę bugur przesyp do niedużej miseczki, zalej wrzącą wodą, ale tylko tak, by woda ją zakryła, przykryj talerzykiem i odczekaj aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę. Cebulę pokrój w cienkie krążki. W jednym naczyniu wymieszaj ciecierzycę, kaszę bulgur, nasiona granatu, posiekane drobno listki mięty, cebulę i oliwki.  Polej oliwą z oliwek, dodaj przyprawy wg uznania, zamieszaj. Sardynki poukładaj na sałatce. Całość skrop sokiem z limonki.

Przepis pochodzi z bloga: Fantazje Smaku