Ryby prosto z morza

Przepisy na szprota

< zobacz pozostałe

 	 Pizza szprotowa

Pizza szprotowa

Składniki:

- ciasto:

    – dodatki
    (wykładać na ciasto według kolejności poniżej)
  • ketchup łagodny;
  • sos salsa;
  • cebula pokrojona w kostkę;
  • ogórek kwaszony pokrojony w kostkę;
  • kukurydza;
  • puszka GRAAL Szprot Winter w oleju 110g;
  • oliwki przekrojone wzdłuż;
  • kilka plasterków sera żółtego.
  • 40 dag mąki;
  • 3 łyżki oleju;
  • 4 dag drożdży;
  • 3/4 szklanki ciepłej wody;
  • tłuszcz i mąka do formy;
  • sól.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, skruszyć do niej drożdże i wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki, by ciasto się nie kleiło do rąk i miski. Odstawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto na blaszkę i uformować. Wyłożyć dodatki. Całość posypać solą, pieprzem ziołowym, bazylią i oregano.
Przepis z bloga Agnieszka testuje