Ryby prosto z morza

Przepisy na tuńczyka

< zobacz pozostałe

Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej;
  • 15 g świeżych drożdży;
  • 120 g ciepłej wody;
  • pół łyżeczki soli i cukru;
  • łyżka oliwy.

Nadzienie:

Przygotowanie:

Ciasto: do miski wsypać mąkę, sól i cukier oraz oliwę. Wodę wymieszać z drożdżami i dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Dodatki: czekając na ciasto podsmażyć na patelni pokrojone pieczarki i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Zetrzeć ser żółty. Paprykę pokroić w paski. Pierś z kurczaka pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć na sitku.
Pieczenie: Blaszkę natłuścić lekko oliwą i rozprowadzić dłońmi ciasto. Ponakłuwać widelcem, posmarować ketchupem i posypać przyprawą do pizzy oraz połową sera żółtego. Ułożyć pieczarki z cebulą, szynkę, paprykę i tuńczyka. Wstawić blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra/dół na 30 minut). Po 20 minutach blaszkę wyciągnąć i posypać serem. Wstawić jeszcze na 10 minut. Pokroić na kawałki. Można polać ketchupem lub sosem jogurtowym.
Przepis z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi