Ryby prosto z morza

Przepisy na tuńczyka

< zobacz pozostałe

Placki z sałatką z tuńczyka

Placki z sałatką z tuńczyka

Składniki:

Na placki:

  • 9 łyżek otrąb pomieszanych pszenno- owsianych 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/3 szklanki wody
  • odrobina proszku do pieczenia aby spulchnić placki

Na sałatkę z tuńczyka:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Graal
  • 2 ogórki małosolne
  • 3-4 rzodkiewki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania placków przekładamy do miski, mieszamy aż masa dobrze się połączy, odkładamy na 5 minut aby otręby trochę napęczniały. Ciasto powinno mieć konsystencje kleiku lub papki, jak będzie zbyt gęste to dolewamy odrobinę wody. Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni, na małym ogniu. Po 3-4 minuty z każdej strony.

Do miski przekładamy odcedzonego tuńczyka, dodajemy pokrojone w drobna kostkę ogórki, rzodkiewkę i jajka. Wsypujemy szczypiorek, dodajemy przyprawy i jogurt, mieszamy. Sałatkę nakładamy do małych salaterek, podajemy z plackami. Smacznego.

Przepis z bloga: Kulinarne fantazje Marioli