Ryby prosto z morza

Przepisy na tuńczyka

< zobacz pozostałe

 Ryż z pikantnym tuńczykiem Salatino Express

Ryż z pikantnym tuńczykiem Salatino Express

Składniki:

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie możemy go rozgotować). Żółtą paprykę kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę siekamy (dość grubo).

Na patelnię przekładamy zawartość dwóch puszek Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek, dodajemy do naszego tuńczyka pokrojoną żółtą paprykę, delikatnie mieszamy składniki. Włączamy mały gaz, dodajemy 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i delikatnie mieszając całość podgrzewamy wszystko (nasz tuńczyk z dodatkami ma być ciepły, ale nie zostawiamy go na ogniu zbyt długo). Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy gorący ryż, znów całość mieszamy. Kolejno dodajemy kukurydzę, mieszamy. Na koniec dodajemy zielone dodatki – zieloną pietruszkę i garść mieszanki jarmużu i szpinaku. Lekko mieszamy i podajemy póki danie jest ciepłe (choć na zimno smakuje równie dobrze).

 

http://www.slodkieokruszki.pl/ryz-z-pikantnym-tunczykiem-sloneczna-kukurydza-i-zielonymi-dodatkami/