17 lipca 2019 |

5 super pomysłów na przełamanie kanapkowej nudy

Wiosenna makrela z ziołami

Czy wiedziałaś, że makrela to prawdziwy sprzymierzeniec osób dbających o linię? Wprawdzie jest to dość tłusta ryba, jednak pamiętaj, że to „dobry” tłuszcz, który wspiera twój układ krwionośny i nerwowy. Co ciekawe, ogranicza łaknienie, więc będziesz dłużej odczuwać uczucie sytości. Jak zrobić z niej lekką i pożywną pastę? Filety z makreli w oleju Graal rozdrobnij, dodaj pół posiekanej cebulki dymki, łyżeczkę posiekanego świeżego szczypiorku, a całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli oraz łyżeczką soku z cytryny. Pastę podawaj na chrupkim pieczywie lub pumperniklu.

Szprotki z białym serem na ostro

Szprotki to małe ryby o dużych walorach smakowych. Ich małe ości w puszce stają się miękkie i możesz bez obaw je zjeść. Dodatkowym plusem jest fakt, że zawierają dużo dobrze przyswajalnego wapnia. Aromatyczną pastę przygotujesz, wybierając Szproty Winter w oleju Graal. Dodaj ryby (łącznie z olejem) do 250g białego sera. Jeśli chcesz, możesz sięgnąć po chudy twaróg. Aksamitną konsystencję uzyskasz, dodając trochę jogurtu naturalnego. Całość dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Lubisz ostre smaki? Dodaj szczyptę ostrej papryki.  Pastą posmaruj chleb, najlepiej żytni na zakwasie.

Orzeźwiająca pasta z tuńczyka z cytryną i imbirem

Świetną bazą kanapkowych dodatków jest także tuńczyk. Możesz łatwo zrobić z niego aromatyczną i orzeźwiającą pastę, którą z powodzeniem zabierzesz do pracy, a także podasz na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi. Jak ją zrobić? Tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal odcedź i skrop sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i łyżeczkę posiekanego, świeżego tymianku. By podkreślić orzeźwiający aromat cytryny, zetrzyj na tarce trochę świeżego imbiru (1/3 łyżeczki). Lubisz zaskakujące smaki? Dla przeciwwagi dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Podawaj na chrupiącej bagietce, a w imprezowej wersji na krakersach.

Zaskakujący łosoś z serkiem wiejskim

To jedno z tych połączeń, od których masz sporą szansę się uzależnić. Łososia z puszki Graal (cała zawartość) połącz z serkiem wiejskim (całe opakowanie), dodaj posiekaną czerwoną cebulę i łyżkę pokrojonego, świeżego koperku. Wszystko dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny i łyżeczką musztardy Dijon. Jeśli masz ochotę, możesz dodać też odrobinę majonezu. Serwuj na świeżej bagietce.

Pstrąg z suszonymi pomidorami

Jesteś fanką pomidorów pod każdą postacią? Poeksperymentuj i przygotuj pastę na chleb z tymi aromatycznymi warzywami! Rozdrobnij Filety z pstrąga w sosie pomidorowym Graal. Dodaj kilka posiekanych suszonych pomidorów, odrobinę ostrej papryki i ząbek czosnku. Całość połącz z posiekaną natką pietruszki. 

Kanapki sprawdzają się w wielu sytuacjach – kiedy jesteś w domu i masz ochotę na coś pysznego, w pracy, szkole, a także na imprezie. Jeśli twój repertuar powoli się wyczerpuje, odkryj nowe spojrzenie na tę smaczną i szybką przekąskę. Nie rezygnuj z ulubionych składników takich jak ser czy warzywa – dodaj do nich rybę i daj się zaskoczyć nowym smakom. Z rybami w puszce – zyskujesz na smaku i na czasie!


Cofnij

Pozostałe aktualności

27 października 2020

Zdrowe dania na długie jesienne wieczory z rybami Graal

Coraz dłuższe jesienne wieczory mogą inspirować do kulinarnych eksperymentów. Zaskocz siebie i swoich bliskich, przygotowując zdrowe dania z wykorzystaniem ryb Graal.

czytaj więcej

3 września 2020

Comfort food – zdrowe jedzenie na poprawę nastroju z Graal

Comfort food to jedzenie inspirowane wspomnieniami. Przywołuje wyjątkowe chwile i osoby, poprawia nastrój i dodaje energii. Czy comfort food może być zdrowe? Graal udowadnia, że tak!

czytaj więcej

12 sierpnia 2020

Szukaj ryb w wodnej zalewie

Bo rybka lubi pływać. I niekoniecznie w tłustej śmietanie czy oleju albo bardzo popularnym sosie pomidorowym. Ryby w wodnej zalewie, które pojawiły się w nowej linii produktów Graal, są zdrowsze i dają  większe możliwości eksperymentowania w kuchni. 

czytaj więcej