6 września 2019 |

Letnie kolacje – 5 sposobów na pyszne jedzenie bez wysiłku z rybami Graal

Dlaczego warto sięgać po ryby w puszce?

Jak zauważa Monika Selimi-Sokołowska, dietetyk kliniczny, śledź skoncentrowany w puszce będzie miał więcej kwasów omega-3 niż [świeży – przyp. red.] śledź zjedzony nad Bałtykiem [1]. Ryby i przetwory rybne cechuje wysoka wartość odżywcza. To zarówno strawne białka, czyli niezbędne aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D czy pierwiastki takie jak selen, wapń, fosfor, jod i fluor [2]. Jak podkreśla Selimi-Sokołowska, ryby w puszce to świetne rozwiązanie na wieczór z przyjaciółmi zamiast chipsów czy kabanosów [3]. Oto 5 przepisów z wykorzystaniem ryb Graal, które z pewnością cię zaskoczą!

1 .Zapiekana makrela Graal w hiszpańskim stylu

Przygotuj niewielkie okrągłe gliniane naczynia. Sięgnij po Filety z makreli w sosie pomidorowym Graal lub po WILDFISH Filety z makreli w wodzie z solą morską Graal. Przełóż do naczynia rybę razem z sosem. Dodaj kapary, garść oliwek i pokrojone suszone pomidory. Dopraw danie odrobiną marynowanej papryki, soku i startej skórki z cytryny, szczyptą soli i czarnego grubo mielonego pieprzu. Włóż na 3-4 minuty do piekarnika. Po wyjęciu posyp danie posiekaną natką pietruszki lub bazylią [4].

2. Tapas z awokado i szprotkami Graal

Zgodnie z legendą jednemu z hiszpańskich królów podano kieliszek wina przykryty talerzykiem, który miał zabezpieczać cenny napój przed owadami. Dla lepszego efektu na talerzyku umieszczono kawałek chleba z szynką. Od tego czasu hiszpańskie tapas ewoluowało i zaskakuje różnorodnością składników. Jednym z najbardziej znanych rodzajów tej potrawy jest rybne tapas. Można z powodzeniem wykonać je na bazie ryb z puszek. Jak? Rozdrobnione awokado przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozsmaruj je na bagietce lub chlebie. Na paście z awokado ułóż Szproty Winter w oleju Graal. Całość możesz posypać czerwonym pieprzem i ozdobić posiekaną kolendrą [5].

3. Rybne tapas na grzankach z pomidorami

Ciekawą alternatywą jest tapas z wykorzystaniem WILDFISH Filetów ze śledzia w wodzie z solą morską Graal. Możesz ułożyć je na grzankach skropionych wcześniej oliwą i pokrytych posiekanymi pomidorami. To wspaniała wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego śniadaniowego dania, w którym grzanki, oliwa i pomidory grają pierwsze skrzypce [6].

4. Chrupiące empanadas z makrelą z solą morską Graal

Masz ochotę na coś nietypowego? Przygotuj hiszpańskie pierożki empanadas z rybnym farszem. Aby je przyrządzić, sięgnij po WILDFISH Filety z makreli w wodzie z solą morską Graal. Rozgnieć rybę, dodaj kukurydzę z puszki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ulubione zioła i zmielony pieprz. Farsz umieść na cieście francuskim lub kruchym i uformuj niewielkie pierożki. Włóż je na kilka minut do piekarnika [7].

5. Hiszpańskie pierożki z makrelą w sosie pomidorowym

Empanadas możesz przygotować nie tylko z wykorzystaniem ryby w wodnej zalewie. Alternatywny pomysł na farsz to Filety z makreli w sosie pomidorowym Graal, 2 pokrojone ogórki kiszone i posiekana natka pietruszki [8]. Pierożki z kruchego lub francuskiego ciasta napełnij farszem i zapiekaj w piekarniku. Możesz polać je sosem, na przykład na bazie jogurtu naturalnego.

[1], [2], [3] Źródło: https://www.pytanienasniadanie.tvp.pl/43283769/ryby-w-puszkach-prosto-smacznie-i-dosc-tanio (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[4] Przepisy na podstawie materiału https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283717/kuchnia-hiszpanska-makrela-w-pomidorach (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[5] Przepisy na podstawie materiału https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283727/kuchnia-hiszpanska–podwedzane-szproty-w-oleju (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[6] Przepisy na podstawie materiału https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283727/kuchnia-hiszpanska–podwedzane-szproty-w-oleju (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[7], [8] https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283958/kuchnia-hiszpanska-empanadas

Cofnij

Pozostałe aktualności

7 lutego 2024

Konkurs na Facebooku Graal

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Weź udział w konkursie Graal x Jump i wygraj! Wystarczy, że stworzysz przepis na smakowitą kolację z produktem od Graal i umieścisz swoje zgłoszenie pod postem konkursowym na Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin_konkursu_Graal_7.02.2024

czytaj więcej

9 października 2023

Najlepsza marka w kategorii ryby pelagiczne

Co to była za gala! Podczas obchodów 10-lecia MSC Polska – chroń morza i oceany marka #Graal została nagrodzona jako najlepsza w Polsce, w kategorii TOP BRAND PELAGIC (Najlepsze marka w kategorii ryby pelagiczne). Serdecznie dziękujemy za wyróżnienie i cieszymy się, że możemy wraz z #MSCPolska od lat pracować na rzecz lepszej przyszłości i ochrony […]

czytaj więcej

13 czerwca 2023

Nasz pakt z oceanem

Z dumą informujemy, że nasz pakt z oceanem się rozszerza, tak samo jak nasze zaangażowanie w ochronę zasobów naszej planety. Kawałki tuńczyka w sosie własnym i kawałki tuńczyka w oleju to najnowsze produkty w naszym portfolio, które dołączają do rodziny produktów MSC! Jesteśmy przekonani, że dzięki Twojemu wsparciu to dopiero początek naszej podróży ku lepszej […]

czytaj więcej