27 grudnia 2019 |

PRZEJEDZONY PO ŚWIĘTACH? ZRÓB DANIE Z RYBĄ Z PUSZKI, BO JEST LEKKOSTRAWNA. OTO 3 PRZEPISY.

Nie ma się czego obawiać – ryby z puszki obecnie są w pełni bezpieczne, a producenci są ograniczeni wieloma normami, które nie pozwalają na nawet najmniejsze obniżenie jakości produktu. Jeśli chcesz mieć pewność, że ryba z puszki jest zdrowa i bezpieczna – wybierz markę Graal. Co warto przygotować z ryb z puszki?

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy na rozszponce (2 porcje)

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 6 pomidorków koktajlowych

  • ½ puszki kukurydzy konserwowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 3 garście roszponki

  • ½ cebuli czerwonej

Przygotowanie:

Tuńczyka odsącz, pomidory przekrój na połówki, kukurydzę odsącz, cebulę posiekaj. Składniki połącz z porwaną roszponką, dodaj oliwę, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj całość.

Rukola z makrelą i prażonym słonecznikiem (2 porcje)

Składniki:

  • 1 puszka makreli w sosie własnym (linia dla cukrzyków marki Graal)
  • 3 garście rukoli
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • ½ łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rukolę posiekaj, makrelę odsącz z zalewy, warzywa pokrój w kostkę. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wszystkie składniki połącz, wymieszaj z dodatkiem oliwy.

Łódeczki z kapusty pekińskiej z pastą szprotkową (2 porcje)

Składniki:

  • 1 puszka szprota w sosie pomidorowym
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 1 cebula (najlepiej szalotka)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

Szprotkę wyłóż do miseczki wraz z sosem, dodaj posiekają cebulę i koperek, wygnieć składniki widelcem na pastę (lub zblenduj). Pomidora pokrój w plastry. Na liściach kapusty pekińskiej wyłóż pastę, a na nią plaster pomidora.

Dlaczego warto wybrać ryby w okresie poświątecznego przejedzenia? Otóż są one bardzo lekkostrawne – szczególnie ryby chude lub puszkowane ryby z wody albo delikatnego sosu. Im mniej tłuszczu, tym bardziej lekkostrawne danie. Ponadto ryby charakteryzują się pełnowartościowym białkiem, którego spożycie powoduje, że nawet po niewielkiej porcji potrawy szybciej czujemy sytość. Warto na koniec wspomnieć o tym, że ryby są świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie. Zatem dzięki takim posiłkom, jak powyższe, nie tylko kończą się Twoje wyrzuty sumienia związane z przejedzeniem, ale do tego realnie wpływasz na swój stan zdrowia. Smacznego!

Autor: Żaneta Michalak, dietetyk


Cofnij

Pozostałe aktualności

7 lutego 2024

Konkurs na Facebooku Graal

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Weź udział w konkursie Graal x Jump i wygraj! Wystarczy, że stworzysz przepis na smakowitą kolację z produktem od Graal i umieścisz swoje zgłoszenie pod postem konkursowym na Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin_konkursu_Graal_7.02.2024

czytaj więcej

9 października 2023

Najlepsza marka w kategorii ryby pelagiczne

Co to była za gala! Podczas obchodów 10-lecia MSC Polska – chroń morza i oceany marka #Graal została nagrodzona jako najlepsza w Polsce, w kategorii TOP BRAND PELAGIC (Najlepsze marka w kategorii ryby pelagiczne). Serdecznie dziękujemy za wyróżnienie i cieszymy się, że możemy wraz z #MSCPolska od lat pracować na rzecz lepszej przyszłości i ochrony […]

czytaj więcej

13 czerwca 2023

Nasz pakt z oceanem

Z dumą informujemy, że nasz pakt z oceanem się rozszerza, tak samo jak nasze zaangażowanie w ochronę zasobów naszej planety. Kawałki tuńczyka w sosie własnym i kawałki tuńczyka w oleju to najnowsze produkty w naszym portfolio, które dołączają do rodziny produktów MSC! Jesteśmy przekonani, że dzięki Twojemu wsparciu to dopiero początek naszej podróży ku lepszej […]

czytaj więcej