5 października 2021 | Graal

Dlaczego ryba z puszki jest zdrowa?

Dlaczego ryba z puszki jest zdrowa? Poznaj 3 powody

Dla zdrowia. Tak większość osób odpowiada na pytanie, dlaczego warto jeść ryby z puszki. Chcesz wiedzieć, co tak naprawdę sprawia, że ryby to prawdziwe superfoods? Z tego artykułu dowiesz się:

  • w czym tkwi sekret kwasów omega-3,
  • dlaczego ryba sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała,
  • czym wyróżnia się białko zawarte w rybach na tle tego w innych produktach.

Zdrowe odżywianie bez ryb się nie liczy”, „mięso trzeba jak najczęściej zastępować rybami”, „Polacy jedzą za mało ryb” – z takimi tezami spotkał się chyba każdy. Wiele osób wie, że ryby po prostu warto  spożywać, jednak nie każdy ma świadomość, jakie powody stoją za zaleceniami lekarzy. Dlaczego warto jeść ryby z puszki? Jak wpływają na zdrowie? Sprawdźmy!

1.    Ryba zawiera dużą ilość kwasów omega-3

Ryby zawierają więcej kwasów omega-3 niż jakiekolwiek inne produkty spożywcze. Ryba w puszce nie jest w tym przypadku wyjątkiem – stanowi równie bogate źródło tych cennych substancji, co ryby świeże. Kwasy omega-3 są prawdziwym superskładnikiem, ponieważ wspomagają wiele funkcji organizmu. Korzystnie wpływają na mózg, wzrok, pracę serca, kości, a także skórę i włosy. Dodatkowo zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych oraz ograniczają niebezpieczeństwo rozwoju alergii. Jest jeszcze coś ekstra: kwasy omega-3 są solidnym wsparciem układu odpornościowego. Dzięki nim organizm zyskuje dodatkową tarczę do obrony przed infekcjami. Żeby naprawdę skorzystać z potencjału tych dobroczynnych kwasów, musisz regularnie włączać je do swojego menu. Eksperci zalecają spożycie co najmniej 2–3 posiłków rybnych tygodniowo – tj. ok. 300 g ryb, w celu zapewnienia prawidłowej podaży kwasów tłuszczowych omega-3[1]. To dlatego tak wielu lekarzy rekomenduje suplementację preparatami z apteki. Nie jest jednak tajemnicą, że to z produktów spożywczych najlepiej przyswajamy dobroczynne składniki takie jak witaminy czy mikroelementy. Nie inaczej jest z kwasami omega-3. Dla wielu osób łatwiejsze jest jednak połknięcie kapsułki niż częste przyrządzanie dań z ryb świeżych, które bywają trudno dostępne. Ryba z puszki stanowi fantastyczne źródło kwasów omega-3, ponieważ zawsze możesz mieć ją pod ręką. Poza wygodą przechowywania (i przyrządzania!) ryby z puszki są pełne smaku i soczyste. Przygotujesz je na ciepło lub zimno szefowie kuchni wybierają je nie bez przyczyny, a inspirujących przepisów na przyrządzenie ryb z puszki jest naprawdę mnóstwo!

2.    Ryby mają niski indeks glikemiczny

Osoby, którym zależy na utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, cenią ryby z puszki także ze względu na niski indeks glikemiczny (IG). To też cenna właściwość dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Po spożyciu ryby z puszki nie musisz obawiać się wzrostu poziomu cukru we krwi. Będziesz też czuć się lekko, bez poczucia utraty energii i ospałości. Wielu osobom wysoki indeks glikemiczny kojarzy się ze słodkimi produktami, tymczasem to nieprawda. Wysoki IG ma na przykład makaron, ziemniaki, buraki czy arbuz, czyli naturalne i zdrowe produkty. W tym kontekście ryby, także te z puszki, wypadają bezkonkurencyjnie. Dlaczego? Ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi… zero! Tak niskie wartości dotyczą nie tylko surowych, świeżych ryb. Co ciekawe, tuńczyk w zalewie ma indeks glikemiczny na poziomie 5, a śledź w oleju – 25. Produkty o wysokim IG osiągają wartości powyżej 100!

3.    Ryby dostarczają wysokiej jakości białka

Zdrowe odżywianie nie może obejść się bez dostarczania organizmowi białka. Obok węglowodanów i zdrowych tłuszczów to prawdziwa podstawa zbilansowanego jadłospisu. Jak to zwykle bywa – białko białku nierówne. Jeśli zastanawiasz się, jakie produkty zawierają białko lekkostrawne i łatwo przyswajalne, to najlepszą odpowiedzią są ryby. To niezwykle ważne, zwłaszcza jeśli cenisz aktywny tryb życia i trenujesz. Ryba z puszki stanowi znakomitą bazę posiłku potreningowego. Dostarczy Ci również porcję wysokiej jakości białka na zdrowe śniadanie. Wystarczy, że pełnoziarniste pieczywo posmarujesz pysznym masłem sardynkowym.

Jak widzisz, ryba z puszki spożywana regularnie może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie z wielu powodów. Stanowi też dobrą odpowiedź na pytanie, w czym jest białko o lekkostrawnych właściwościach, a także jak naturalnie wspierać odporność. Dodatkowo jest świeża, a przy tym trwała, więc zawsze możesz mieć ją w kuchennej szafce i sięgać po nią na co dzień – nie tylko w awaryjnych sytuacjach.

[1] Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H. (2003) Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka [w:] Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, 2013, 2, str. 225 – 233


Cofnij

Pozostałe aktualności

7 lutego 2024

Konkurs na Facebooku Graal

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Weź udział w konkursie Graal x Jump i wygraj! Wystarczy, że stworzysz przepis na smakowitą kolację z produktem od Graal i umieścisz swoje zgłoszenie pod postem konkursowym na Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin_konkursu_Graal_7.02.2024

czytaj więcej

9 października 2023

Najlepsza marka w kategorii ryby pelagiczne

Co to była za gala! Podczas obchodów 10-lecia MSC Polska – chroń morza i oceany marka #Graal została nagrodzona jako najlepsza w Polsce, w kategorii TOP BRAND PELAGIC (Najlepsze marka w kategorii ryby pelagiczne). Serdecznie dziękujemy za wyróżnienie i cieszymy się, że możemy wraz z #MSCPolska od lat pracować na rzecz lepszej przyszłości i ochrony […]

czytaj więcej

13 czerwca 2023

Nasz pakt z oceanem

Z dumą informujemy, że nasz pakt z oceanem się rozszerza, tak samo jak nasze zaangażowanie w ochronę zasobów naszej planety. Kawałki tuńczyka w sosie własnym i kawałki tuńczyka w oleju to najnowsze produkty w naszym portfolio, które dołączają do rodziny produktów MSC! Jesteśmy przekonani, że dzięki Twojemu wsparciu to dopiero początek naszej podróży ku lepszej […]

czytaj więcej