29 marca 2022 | Graal

Jak ryba z puszki wzmacnia odporność?

Czy ryby są zdrowsze od mięsa? Wyjaśniamy!

Chcesz jeść mniej mięsa, a w zamian częściej sięgać po ryby? Dobra decyzja! Nie obawiaj się, że czegokolwiek Ci zabraknie. Wręcz przeciwnie – Twój organizm Ci za to podziękuje. Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy białko z ryb jest lepiej przyswajalne od tego z mięsa,
  • jakie ryby pomagają obniżyć cholesterol,
  • dlaczego tłusta ryba jest zdrowsza niż tłuste mięso.

1.    Które białko łatwiej przyswajamy – z ryb czy z mięsa?

Wiele osób na pytanie „w czym jest białko?” bez wątpienia odpowiada: w mięsie. To prawda. Mięso stanowi dobre źródło białka. Podobnie jest z rybami. Wbrew pozorom część gatunków zawiera go nawet więcej niż mięso. Co ciekawe, białko zawarte w rybach jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż to pochodzące z mięsa zwierząt rzeźnych. Dzieje się tak ze względu na jego skład aminokwasowy.

2.    Cholesterol

Zdrowe odżywianie często nierozerwalnie kojarzy się z ograniczeniem cholesterolu. Najwięcej przyjmujemy go, jedząc mięso i jaja. Ryby morskie z kolei obniżają poziom złego cholesterolu i dostarczają do organizmu tzw. dobry cholesterol. Wszystko za sprawą kwasów omega-3. Chcąc obniżyć cholesterol, najlepiej regularnie sięgać po sardynki, śledzie, makrelę i węgorza.

3.    Kwasy omega-3

W tym przypadku zwycięzca jest tylko jeden i jest nim ryba. Mięso nie zawiera kwasów omega-3. Dlaczego są tak ważne? Ponieważ wpływają pozytywnie na szereg procesów w organizmie. Dobry wzrok, sprawny układ odpornościowy, lepsza wydajność mózgu i układu nerwowego, młodsza skóra – to tylko niektóre korzyści, jakie daje regularne spożywanie kwasów omega-3. Jakie zdrowe produkty zawierają ich najwięcej? To przede wszystkim ryby morskie takie jak śledzie, łosoś czy makrela.

4.    Indeks glikemiczny

Zarówno mięso, jak i ryby mają niski indeks glikemiczny. To wskaźnik istotny nie tylko dla osób z cukrzycą, ale także dla tych ceniących zdrowe odżywianie. Wśród mięs warto jednak uważać na produkty tłuste. Jeśli chodzi o ryby, nie ma pod tym względem ograniczeń – nawet te określane jako tłuste mogą, a nawet powinny pojawiać się w menu. Łosoś, makrela, tuńczyk czy śledź to zdrowe produkty polecane dla cukrzyków zwracających uwagę na indeks glikemiczny. Ciekawą opcją są też ryby Graal polecane dla diabetyków, na przykład Diabetic Filety z makreli w wodzie z cytryną i pieprzem.

5.    Kaloryczność

Jeśli chodzi o ilość kilokalorii, wiele zależy od sposobu przygotowania danego produktu. Co do zasady ryby można podzielić na chude, średniotłuste i tłuste. Te pierwsze mają około 80 kcal w 100 g, a ostatnie do 250 kcal. Podobnie jest w przypadku mięs. O ile filet z indyka dostarcza w 100 g 84 kcal, o tyle kiełbasa salami już 568 kcal.

6.    Tłuszcz

Dietetycy są zgodni: powinniśmy ograniczać nasycone kwasy tłuszczowe obecne w mięsie. To grupa tłuszczów, które nam nie służą. To dlatego piramida żywieniowa uwzględnia je na samym szczycie. Zupełnie inaczej jest z tłustymi rybami – to właśnie te uważane są za najzdrowsze. Dlaczego? Ponieważ zawierają dobre tłuszcze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wspomagają one pracę mózgu, pozytywnie wpływają na wzrok i wspierają pracę układu odpornościowego. Do najbardziej wartościowych pod tym względem zaliczają się łososie, śledzie i makrele.


Cofnij

Pozostałe aktualności

7 lutego 2024

Konkurs na Facebooku Graal

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Weź udział w konkursie Graal x Jump i wygraj! Wystarczy, że stworzysz przepis na smakowitą kolację z produktem od Graal i umieścisz swoje zgłoszenie pod postem konkursowym na Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin_konkursu_Graal_7.02.2024

czytaj więcej

9 października 2023

Najlepsza marka w kategorii ryby pelagiczne

Co to była za gala! Podczas obchodów 10-lecia MSC Polska – chroń morza i oceany marka #Graal została nagrodzona jako najlepsza w Polsce, w kategorii TOP BRAND PELAGIC (Najlepsze marka w kategorii ryby pelagiczne). Serdecznie dziękujemy za wyróżnienie i cieszymy się, że możemy wraz z #MSCPolska od lat pracować na rzecz lepszej przyszłości i ochrony […]

czytaj więcej

13 czerwca 2023

Nasz pakt z oceanem

Z dumą informujemy, że nasz pakt z oceanem się rozszerza, tak samo jak nasze zaangażowanie w ochronę zasobów naszej planety. Kawałki tuńczyka w sosie własnym i kawałki tuńczyka w oleju to najnowsze produkty w naszym portfolio, które dołączają do rodziny produktów MSC! Jesteśmy przekonani, że dzięki Twojemu wsparciu to dopiero początek naszej podróży ku lepszej […]

czytaj więcej