3 marca 2023 | Graal

Test smaku - FAQ

TEST SMAKU KONSERW Z SOSEM POMIDOROWYM – CZĘSTE PYTANIA

Co testowaliśmy?

W teście wzięły udział 2 rodzaje ryb:

  • Filet z makreli w sosie pomidorowym
  • Szprot w sosie pomidorowym

Kto realizował badanie?

ABR SESTA Market Research and Consulting dla Graal SA

Jakie techniki zostały zastosowane?

Technika badawcza: CAPI, badanie odbyło w central location z użyciem kwestionariusza ankiety wyświetlanego na tablecie

Central location oznacza test konsumencki w specjalnie do tego celu zaadoptowanych pomieszczeniach w dogodnych lokalizacjach, gdzie można zgromadzić większą grupę osób

Badanie miało formę ślepego testu. Respondenci mieli do oceny 2 zestawy próbek po 3 produkty (razem 6 produktów). W każdym zestawie respondent oceniał każdą próbkę oddzielnie i dokonał porównania w zestawie.

Ile badań przeprwadzono?

Przeprowadzono dwa badania:

Termin realizacji pierszego: 24,25,26 oraz 29 marca 2022

Badanie zrealizowano na próbie N= 400 dorosłych osób mieszkających w Warszawie, które spożywają

konserwy przynajmniej raz w miesiącu Próbę kontrolowano ze względu na płeć i wiek uczestników Z badania

wykluczono osoby, które zawodowo powiązane są z badaniami rynkowymi, marketingiem, reklamą, mediami

oraz te, które brały udział w badaniu marketingowym w ciągu minionych 6 miesięcy przed badaniem.

 

Termin realizacji drugiego: 4, 13, 14 kwietnia 2022

Badanie zrealizowano na próbie N=300 dla makreli, szprotów N= 100 dorosłych osób mieszkających w Warszawie, które spożywają konserwy przynajmniej raz w miesiącu Próbę kontrolowano ze względu na płeć i wiek uczestników Z badania

wykluczono osoby, które zawodowo powiązane są z badaniami rynkowymi, marketingiem, reklamą, mediami

oraz te, które brały udział w badaniu marketingowym w ciągu minionych 6 miesięcy przed badaniem.

Jaki był cel badania?

Ocena jakości produktów spożywczych makrela w sosie pomidorowym i szprot w sosie pomidorowym marki Graal w porównaniu z analogicznymi produktami innych dwóch marek konserw rybnych.

Porównanie wyników ujawniło różnice preferencji : filety z makreli marki Graal zdystansowała pozostałych uczestników testów. Uzyskała najwyższe wyniki za  ocenę  smaku, jakości, naturalności składników, połączenia sosu z rybą,  wyrazistość przypraw,  unikalności smaku,

Respondenci uznali rybę w puszce Graal za najsmaczniejszą spośród testowanych produktów  i przyznali jej pierwsze miejsce doceniając m.in. za najsmaczniejszy sos pomidorowy i wyjątkowy smak


Cofnij

Pozostałe aktualności

7 lutego 2024

Konkurs na Facebooku Graal

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Weź udział w konkursie Graal x Jump i wygraj! Wystarczy, że stworzysz przepis na smakowitą kolację z produktem od Graal i umieścisz swoje zgłoszenie pod postem konkursowym na Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin_konkursu_Graal_7.02.2024

czytaj więcej

9 października 2023

Najlepsza marka w kategorii ryby pelagiczne

Co to była za gala! Podczas obchodów 10-lecia MSC Polska – chroń morza i oceany marka #Graal została nagrodzona jako najlepsza w Polsce, w kategorii TOP BRAND PELAGIC (Najlepsze marka w kategorii ryby pelagiczne). Serdecznie dziękujemy za wyróżnienie i cieszymy się, że możemy wraz z #MSCPolska od lat pracować na rzecz lepszej przyszłości i ochrony […]

czytaj więcej

13 czerwca 2023

Nasz pakt z oceanem

Z dumą informujemy, że nasz pakt z oceanem się rozszerza, tak samo jak nasze zaangażowanie w ochronę zasobów naszej planety. Kawałki tuńczyka w sosie własnym i kawałki tuńczyka w oleju to najnowsze produkty w naszym portfolio, które dołączają do rodziny produktów MSC! Jesteśmy przekonani, że dzięki Twojemu wsparciu to dopiero początek naszej podróży ku lepszej […]

czytaj więcej