Graal > Przepisy > Tuńczyk > Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki

  • parę listków sałaty lodowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pomidory koktajlowe – 160 g
  • świeży ogórek kanapkowy – 50 g
  • 16 oliwek czarnych lub zielonych
  • 2 puszki tuńczyka odsączone z wody firmy Graal– razem 160 g
  • 4 karczochy z zalewy olejowej – 120g
  • SOS DO SAŁATKI:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu białego z polskich jabłek
  • duży ząbek czosnku
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1.na dno naczynia sałatkowego wyłóż umyte, połamane listki sałaty,
2.ugotowane jajka przekrój na ćwiartki, a pomidory koktajlowe na pół,
3.odsącz tuńczyka z wody, rozdrobnij,
4.karczochy wyjmij z zalewy olejowej,
5.ogórka umyj, pokrój w plastry,
6.wszystkie składniki ułóż na sałacie,
7.składniki sosu umieść w miseczce i dobrze ubij trzepaczką lub widelcem, aż powstanie gładka emulsja,
8.tuż przed podaniem polej sałatkę sosem.

Przepis z bloga Fantazje Smaku

Zobacz także