Graal > Przepisy > Makrela > Tarta z makrelą, niebieskim pleśniowym serem i gruszką

Tarta z makrelą, niebieskim pleśniowym serem i gruszką

Składniki

  • 2 puszki GRAAL Filety z makreli z nutą oliwy i oliwkami 120g
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 180 g śmietany 22%
  • 3 jajka
  • 2 gruszki
  • 100g niebieskiego sera pleśniowego
  • sól i pieprz
  • rukola do przyozdobienia

Przygotowanie

Ciasto francuskie wykładamy na formie do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami. Pieczemy przez 5 min. w 200°C (z termoobiegiem).

W trakcie pieczenia rozbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy je ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę, po usunięciu gniazd nasiennych, kroimy na cienkie plasterki.

Z podpieczonej tarty ściągamy papier z obciążnikami. Ciasto studzimy. Masę śmietanowo-jajeczną wylewamy na tartę. Makrelę odsączamy z oliwy i rozkładamy na cieście wraz z plasterkami gruszki i pokruszonym niebieskim serem pleśniowym. Całość posypujemy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).

Tarte wstawiamy do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez kolejne 15-20 min., aż roztopi się ser i zarumienią jej brzegi. Przed podaniem posypujemy rukolą.

Zobacz także