Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Tatar z bakłażana z makrelą i ciecierzycą w smażonej cykorii

Tatar z bakłażana z makrelą i ciecierzycą w smażonej cykorii

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 3 puszki makreli (Filety z makreli w wodzie z cytryną i pieprzem)
  • 50g ciecierzycy z puszki
  • Por
  • Łyżeczka posiekanego imbiru
  • Garść rukoli
  • Czerwona papryka
  • 2 szt cykorii
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka kaparów
  • Łyżeczka białego sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki posiekanego chilli
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Umytego bakłażana przekrajamy wzdłuż na 4 części, skraplamy oliwą, doprawiamy solą i wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C na 15 minut, po upływie tego czasu bakłażany dobrze wystudzamy.
Wystudzonego bakłażana pozbawiamy skóry, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, dodajemy do niego drobno posiekanego pora, czosnek, kapary i imbir, pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną makrelę z puszki, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki, octem balsamicznym, oliwą i sezamem, mieszamy i na koniec dodajemy porwaną rukolą, sezam i ciecierzycę, gdy składniki się połączą odstawiamy do zamarynowania na 10-15 minut. W tym czasie cykorię przekrajamy wzdłuż i od wewnętrznej strony smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia i wystudzamy. Gdy wystygnie oddzielamy liście i wykładamy w nie tatara.

Przepis Braci Budnik na zimno

Zobacz także