16 grudnia 2018 | Porady

JAK POZNAĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ?

Świeża ryba

Ryby w każdej postaci, zarówno te wędzone, smażone, pieczone, duszone, są bardzo zdrowe i powinny stanowić stały element jadłospisu każdego dbającego o zdrową dietę. Najwięcej wartości mają jednak świeże ryby i to przy ich wyborze należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ zdarza się, iż ich świeżość nie jest tak oczywista.

Oko świeżej ryby jest błyszczące i wypukłe (czasem też  płaskie, w zależności od rodzaju ryby). Zaznaczona jest wyraźnie źrenica. Niepokojącymi cechami jest matowe i zapadnięte oko, które może świadczyć o tym, iż ryba ta nie jest najświeższa.

Mięso świeżej ryby powinno być sprężyste a łuski powinny być błyszczące. Matowość łusek lub jakiekolwiek ubytki na skórze są niepokojącym objawem. Najlepszą metodą na sprawdzenie elastyczności mięsa jest delikatne naciśnięcie ryby palcem. Jeżeli powstałe wgłębienie wróci do pierwotnego stanu, oznacza to, że ryba z pewnością jest świeża, natomiast jeżeli pozostanie ów dołek możemy śmiało rezygnować z zakupu takiej ryby.

Oskrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone z widocznie zarysowanymi  listkami skrzelowymi. Jeżeli ich kolor jest przyblakły oznacza to, że ryba została złowiona jakiś czas temu i już nie należy do najświeższych.


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej