16 December 2018 | Porady

JAK POZNAĆ ŚWIEŻĄ RYBĘ?

Świeża ryba

Ryby w każdej postaci, zarówno te wędzone, smażone, pieczone, duszone, są bardzo zdrowe i powinny stanowić stały element jadłospisu każdego dbającego o zdrową dietę. Najwięcej wartości mają jednak świeże ryby i to przy ich wyborze należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ zdarza się, iż ich świeżość nie jest tak oczywista.

Oko świeżej ryby jest błyszczące i wypukłe (czasem też  płaskie, w zależności od rodzaju ryby). Zaznaczona jest wyraźnie źrenica. Niepokojącymi cechami jest matowe i zapadnięte oko, które może świadczyć o tym, iż ryba ta nie jest najświeższa.

Mięso świeżej ryby powinno być sprężyste a łuski powinny być błyszczące. Matowość łusek lub jakiekolwiek ubytki na skórze są niepokojącym objawem. Najlepszą metodą na sprawdzenie elastyczności mięsa jest delikatne naciśnięcie ryby palcem. Jeżeli powstałe wgłębienie wróci do pierwotnego stanu, oznacza to, że ryba z pewnością jest świeża, natomiast jeżeli pozostanie ów dołek możemy śmiało rezygnować z zakupu takiej ryby.

Oskrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone z widocznie zarysowanymi  listkami skrzelowymi. Jeżeli ich kolor jest przyblakły oznacza to, że ryba została złowiona jakiś czas temu i już nie należy do najświeższych.


Cofnij

More news

14 September 2020

Graal w Rytmie Nagród!

Kup dowolne produkty Graal za min. 10 zł i zachowaj paragon.

read more

3 September 2020

Comfort food – zdrowe jedzenie na poprawę nastroju z Graal

Comfort food to jedzenie inspirowane wspomnieniami. Przywołuje wyjątkowe chwile i osoby, poprawia nastrój i dodaje energii. Czy comfort food może być zdrowe? Graal udowadnia, że tak!

read more

12 August 2020

Szukaj ryb w wodnej zalewie

Bo rybka lubi pływać. I niekoniecznie w tłustej śmietanie czy oleju albo bardzo popularnym sosie pomidorowym. Ryby w wodnej zalewie, które pojawiły się w nowej linii produktów Graal, są zdrowsze i dają  większe możliwości eksperymentowania w kuchni. 

read more