31 lipca 2020 | Graal

Kucharze na nowo zachwycili się smakiem ryb z puszki

Ryby w puszce mają długą historię i tradycję. W niektórych krajach uchodzą za prawdziwy przysmak. Czy wiesz, że puszki rybne kupują w Portugalii nie tylko smakosze, a coraz częściej są one prezentem, który zagraniczni turyści zabierają z tego nadatlantyckiego zakątka Europy? Mimo to niektórym wciąż kojarzą się raczej z wypadami pod namiot niż z menu luksusowej restauracji. Niesłusznie!

Podaj dalej!

Ryby z puszki bywają postrzegane jako jedzenie wybierane raczej przez naszych rodziców, ale produkty, z którymi mamy do czynienia dziś, naprawdę mocno ewoluowały – mówi Skip Bennet, właściciel amerykańskiego baru ostrygowego i sklepu z rybami i owocami morza w puszce Island Creek Oysters w Duxbury. Jesteś ciekawa, jak serwowane są tam ryby z puszki? Z chlebem i lokalnymi dodatkami! Połączenie wyrazistego smaku i soli sprawia, że to doświadczenie kulinarne można porównać do kosztowania na przykład deski serów. To świetna zabawa utrzymana w poczuciu wspólnoty – dzielisz się, podajesz dalej i próbujesz różnorodnych przysmaków, popijając piwem lub winem – mówi Bennett. 

Chcesz uzyskać podobny efekt smakowy podczas kolacji z przyjaciółmi? Sięgnij po puszki z niewielkimi rybami o ciekawych smakach: „Sardynki w sosie paprykowym” lub „Szprot Winter w pomidorach” od Graala. To zdrowe ryby o niepowtarzalnym aromacie i smaku wzbogaconym o warzywne sosy. Z pewnością wraz z gośćmi będziecie znakomicie się bawić, a przy okazji odkryjecie nowe smaki! Koniecznie podawaj je skropione cytryną, posypane solą i grubo mielonym pieprzem. Świetnie pasują tu też wszelkie świeże zioła, jak pietruszka czy koperek. Do tego bagietka, świeże masło i…. zaskoczy Cię to, jak szlachetny wymiar i smak może przyjąć takie rybne tapas.

Imprezowe przekąski inspirowane szefami kuchni

Na tym jednak nie koniec imprezowych inspiracji. W Hiszpanii ryby i owoce morza w puszce mają długą, cenioną tradycję. Hiszpańskie tapas bary nie mogłyby bez nich istnieć – dodaje Katie Button, szefowa kuchni w Cúrate, hiszpańskim barze tapas serwującym puszkowane produkty premium. Szefowie kuchni uwielbiają ryby i owoce morza z puszki! – stwierdza Button. W jej restauracji takie specjały je się bezpośrednio z puszki. Jesteś ciekawa, jak serwuje je Katie? Na wierzch otwartej puszki dodaje własnej roboty sos z dodatkiem octu i czarnego pieprzu, a całość podaje z frytkami. Szefowa kuchni tapas baru Cúrate zaznacza też, że konsumenci są coraz bardziej otwarci i chcą zmienić swoje dotychczasowe myślenie o produktach z puszki. Chcą też próbować tego rodzaju przysmaków i obcować z tradycją specjałów z puszki. 

Takie wyrafinowane jedzenie jest dostępne na wyciągnięcie ręki. Swoich gości możesz zaskoczyć, podając na przykład filety z pstrąga w sosie chrzanowym lub grillowane filety z makreli w oleju z dodatkiem cytryny, od Graala. To wysokiej jakości ryby, bogate w kwasy omega-3, a ich smak podkreślają starannie dobrane przyprawy. Na przyjęciu dodajesz salsę z pomidorów, oliwy i czosnku lub salsę z pietruszki, czerwonej cebuli i cytryny. Możesz je położyć bezpośrednio na rybie lub obok, a rybę z puszki wykorzystać do przygotowania pasty na bazie twarogu, albo gotowanych jaj, bądź też awokado. Twoja inspiracją mogą stać się również śledzie z linii Wild Fish od Graala, do produkcji których użyto tylko 3 głównych składników: dzikich śledzi, wody oraz soli morskiej. Śledzie te mogą stanowić fantastyczny dodatek do tartinek i kanapek. Podawaj je albo ze świeżą cytryną, siekaną natką pietruszki i ostrą papryczką, albo użyj jako głównego bohatera past rybnych.

Rybne tapas to także szereg pieczonych przekąsek, w których skład wchodzą, bądź mini tarty z gruszką i tuńczykiem, albo pasta z makreli w pomidorach podawana na listkach cykorii – oto klucze, jakie znaleźli już dawno temu kucharze i zachwycają tymi smakami swoich gości. 

Ty również możesz to zrobić. Wino i świeża bagietka dopełnią całości.

Ryby z puszki to świetny przykład na to, że produkty, które znasz od dawna, można zacząć postrzegać w całkiem nowy sposób. Co więcej, są świetną alternatywą dla świeżych ryb, bo ich wartości odżywcze są porównywalne, a dostępność i wygoda jedzenia (nie psują się, nie czuć ości, szybko można je przyrządzić) – ogromne. A jeśli myślisz, że ryby są nie dla ciebie, bo nie przepadasz za ich charakterystycznym smakiem, daj sobie szansę odkrycia nowego smaku – bowiem z dodatkiem świeżych ziół, grubej soli i soku ze świeżej cytryny lub odrobina ostrych papryczek, ryba z puszki nabiera zupełnie nowego charakteru. A wiadomo – jemy ryb za mało i za rzadko, a przecież są potrzebne dla zdrowia, oraz jak twierdzą mistrzowie rybnych tapas – również dla smaku!


Cofnij

Pozostałe aktualności

3 marca 2023

Test smaku – FAQ

TEST SMAKU KONSERW Z SOSEM POMIDOROWYM – CZĘSTE PYTANIA Co testowaliśmy? W teście wzięły udział 2 rodzaje ryb: Filet z makreli w sosie pomidorowym Szprot w sosie pomidorowym Kto realizował badanie? ABR SESTA Market Research and Consulting dla Graal SA Jakie techniki zostały zastosowane? Technika badawcza: CAPI, badanie odbyło w central location z użyciem kwestionariusza […]

czytaj więcej

1 marca 2023

Loteria Graal 2023 – dołącz i wygraj!

Wygraj 50 000zł lub 10 000zł nagrody tygodniowej. Kup 2 dowolne produkty Graal, zachowaj dowód zakupu i zarejestruj w formularzu na stronie loteryjne! Dołącz TU  *Szczegóły i regulamin na promocja.graal.pl oraz na stronie organizatora smolar.pl *Promocja trwa od 28/02 do 08/04/2023  

czytaj więcej

6 lutego 2023

Zielona rewolucja z Graal!

Zielona rewolucja z Graal trwa, kolejne „zielone produkty” w portfolio Graal to sałatki na bazie warzyw pełnych superfoods, a głównym bohaterem jest tofu. Skosztuj pierwszego takiego produktu na rynku! ➡️ Misa warzyw z tofu, komosą ryżową, batatami i pestkami dyni ➡️ Misa warzyw z tofu, kaszą jęczmienną, szpinakiem i nasionami konopi  

czytaj więcej