6 września 2019 |

Letnie kolacje – 5 sposobów na pyszne jedzenie bez wysiłku z rybami Graal

Dlaczego warto sięgać po ryby w puszce?

Jak zauważa Monika Selimi-Sokołowska, dietetyk kliniczny, śledź skoncentrowany w puszce będzie miał więcej kwasów omega-3 niż [świeży – przyp. red.] śledź zjedzony nad Bałtykiem [1]. Ryby i przetwory rybne cechuje wysoka wartość odżywcza. To zarówno strawne białka, czyli niezbędne aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D czy pierwiastki takie jak selen, wapń, fosfor, jod i fluor [2]. Jak podkreśla Selimi-Sokołowska, ryby w puszce to świetne rozwiązanie na wieczór z przyjaciółmi zamiast chipsów czy kabanosów [3]. Oto 5 przepisów z wykorzystaniem ryb Graal, które z pewnością cię zaskoczą!

1 .Zapiekana makrela Graal w hiszpańskim stylu

Przygotuj niewielkie okrągłe gliniane naczynia. Sięgnij po Filety z makreli w sosie pomidorowym Graal lub po WILDFISH Filety z makreli w wodzie z solą morską Graal. Przełóż do naczynia rybę razem z sosem. Dodaj kapary, garść oliwek i pokrojone suszone pomidory. Dopraw danie odrobiną marynowanej papryki, soku i startej skórki z cytryny, szczyptą soli i czarnego grubo mielonego pieprzu. Włóż na 3-4 minuty do piekarnika. Po wyjęciu posyp danie posiekaną natką pietruszki lub bazylią [4].

2. Tapas z awokado i szprotkami Graal

Zgodnie z legendą jednemu z hiszpańskich królów podano kieliszek wina przykryty talerzykiem, który miał zabezpieczać cenny napój przed owadami. Dla lepszego efektu na talerzyku umieszczono kawałek chleba z szynką. Od tego czasu hiszpańskie tapas ewoluowało i zaskakuje różnorodnością składników. Jednym z najbardziej znanych rodzajów tej potrawy jest rybne tapas. Można z powodzeniem wykonać je na bazie ryb z puszek. Jak? Rozdrobnione awokado przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozsmaruj je na bagietce lub chlebie. Na paście z awokado ułóż Szproty Winter w oleju Graal. Całość możesz posypać czerwonym pieprzem i ozdobić posiekaną kolendrą [5].

3. Rybne tapas na grzankach z pomidorami

Ciekawą alternatywą jest tapas z wykorzystaniem WILDFISH Filetów ze śledzia w wodzie z solą morską Graal. Możesz ułożyć je na grzankach skropionych wcześniej oliwą i pokrytych posiekanymi pomidorami. To wspaniała wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego śniadaniowego dania, w którym grzanki, oliwa i pomidory grają pierwsze skrzypce [6].

4. Chrupiące empanadas z makrelą z solą morską Graal

Masz ochotę na coś nietypowego? Przygotuj hiszpańskie pierożki empanadas z rybnym farszem. Aby je przyrządzić, sięgnij po WILDFISH Filety z makreli w wodzie z solą morską Graal. Rozgnieć rybę, dodaj kukurydzę z puszki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ulubione zioła i zmielony pieprz. Farsz umieść na cieście francuskim lub kruchym i uformuj niewielkie pierożki. Włóż je na kilka minut do piekarnika [7].

5. Hiszpańskie pierożki z makrelą w sosie pomidorowym

Empanadas możesz przygotować nie tylko z wykorzystaniem ryby w wodnej zalewie. Alternatywny pomysł na farsz to Filety z makreli w sosie pomidorowym Graal, 2 pokrojone ogórki kiszone i posiekana natka pietruszki [8]. Pierożki z kruchego lub francuskiego ciasta napełnij farszem i zapiekaj w piekarniku. Możesz polać je sosem, na przykład na bazie jogurtu naturalnego.

[1], [2], [3] Źródło: http://www.pytanienasniadanie.tvp.pl/43283769/ryby-w-puszkach-prosto-smacznie-i-dosc-tanio (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[4] Przepisy na podstawie materiału https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283717/kuchnia-hiszpanska-makrela-w-pomidorach (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[5] Przepisy na podstawie materiału https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283727/kuchnia-hiszpanska–podwedzane-szproty-w-oleju (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[6] Przepisy na podstawie materiału https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283727/kuchnia-hiszpanska–podwedzane-szproty-w-oleju (data dostępu: 21.08.2019 r.)
[7], [8] https://pytanienasniadanie.tvp.pl/43283958/kuchnia-hiszpanska-empanadas

go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej