17 maja 2019 |

O takiej restauracji jeszcze nie słyszałaś!

Jedzenie w ciemności, jedzenie wśród towarzyskich kotów… To już było! Teraz na popularności zyskują miejsca, w których pierwsze skrzypce gra ten wyjątkowy produkt… Ryba z puszki!

Wiele osób na co dzień docenia zalety ryb z puszki. Nic dziwnego – są zdrowe, łatwe do podania i dają sporo możliwości komponowania posiłków na każdą porę dnia. Do takich wniosków doszli również kucharze z restauracji, w których ryba z puszki stanowi podstawę menu. Tego rodzaju lokale powstały już w USA, a także w kilku miastach Europy. Może odwiedzisz jedną z nich podczas wakacyjnych wojaży? Coraz większa liczba restauracji opartych na tym składniku wskazuje na to, że już wkrótce może to być prawdziwy hit w świecie gastronomii!

Tapas bar w słonecznej Hiszpanii

Jedno z miejsc, które warto odwiedzić, to z pewnością kameralny lokal Quimet & Quimet w Barcelonie. Na pierwszy rzut oka wygląda jak typowy tapas bar. Lekko staromodny wystrój, rodzinna atmosfera, spory wybór lokalnych win i… pyszne rybne tapas! Restauracja istnieje od 1914 roku, a to najlepszy dowód, że dobrze trafia w gusta lokalnych smakoszy i turystów, również z Polski. Niesamowite miejsce z przepysznym jedzeniem. Wszystko przygotowywane na bieżąco, fantastyczny klimat i rozsądne ceny! Tego nie można przegapić – rekomenduje Agnieszka S., użytkowniczka portalu TripAdvisor [1].

Portugalski kram z lokalnymi przysmakami

Inny pomysł na wykorzystanie potencjału ryb w puszce mieli właściciele małego sklepiku Sol e Pesca w Lizbonie. Anturaż tego miejsca może cię zaskoczyć! To mały sklep dla rybaków pełen wędek i haczyków na ścianach. Nie brakuje też lokalnych ryb z puszki, których smakosze chętnie kosztują na miejscu ze świeżym chlebem i kieliszkiem wina. To esencja smaku w czystej postaci! Potwierdza to Bartek Kieżun w swoim przewodniku kulinarnym po Lizbonie. Jest piwo i wino, są puszki z całej Portugalii, jest sałatka z ośmiornicy i jabłka z anchois, które Anthony Bourdain zjadł i o których stwierdził, że pyszne! Potwierdzam, są znakomite! [2] – zachwyca się Kieżun.

Smaki z Kraju Basków w modnym nowojorskim barze

Kameralne tapas bary to nie tylko domena słonecznych krajów w basenie Morza Śródziemnego. Rybami z puszki zachwycili się także kucharze za oceanem. Podczas pobytu w Nowym Jorku koniecznie odwiedź The Donostia. To miejsce, którego wystrój łączy tradycyjny baskijski design i klimat tętniącej życiem metropolii. W menu znajdziesz tradycyjne tapas oparte na rybach i owocach morza z puszki. The Donostia trafiła nawet do Przewodnika Michelin. Zapragniesz zabrać tam znajomych i powoli rozkoszować się baskijskim urokiem tego miejsca [3] – rekomenduje inspektor Michelin.

Kulinarny trend w twojej kuchni

Chcesz sama przyrządzić danie na miarę nowojorskiego lub barcelońskiego bistro? Sięgnij po rybne delikatesy Graal, których smak doda ci inspiracji do eksperymentów w zaciszu własnej kuchni. Delikatne sardynki, legendarne szproty z pomidorach, czy  makrela z oliwą z oliwek – oto źródło inspiracji i modny trend, który już od ręki możesz mieć na swoim stole. W szczególności ryby spod znaku Wild Fish doskonale wpisują się w tą restauracyjną modę. Rarytasem są tutaj grillowane makrele, szczególnie Filety z makreli z nutą oliwy i oliwkami oraz Filety z makreli w sosie sojowo-imbirowym.

Podawaj rybę z puszki skropioną sokiem ze świeżej cytryny, z takimi dodatkami jak ostre papryczki, salsa pomidorowa, świeże zioła (koperek, pietruszka, szczypior).

Domowe rybne tapas na bazie aromatycznych grzanek, z dodatkiem ulubionych dodatków to świetny sposób na przełamanie kanapkowej rutyny!


[1] https://pl.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g187497-d717377-r232277615-Quimet_Quimet-Barcelona_Catalonia.html (data dostępu 15.04.2019 r.)

[2] Kieżun Bartek (2016) „Kulinarny przewodnik po Lizbonie” [w:] „Kukbuk”. Źródło https://kukbuk.pl/artykuly/kulinarny-przewodnik-po-lizbonie/ (data dostępu 15.04.2019 r.)

[3] Źródło: https://www.viamichelin.com/web/Restaurant/New_York-10009-Donostia-s0qgua00 (data dostępu 15.04.2019 r.)


Cofnij

Pozostałe aktualności

3 marca 2023

Test smaku – FAQ

TEST SMAKU KONSERW Z SOSEM POMIDOROWYM – CZĘSTE PYTANIA Co testowaliśmy? W teście wzięły udział 2 rodzaje ryb: Filet z makreli w sosie pomidorowym Szprot w sosie pomidorowym Kto realizował badanie? ABR SESTA Market Research and Consulting dla Graal SA Jakie techniki zostały zastosowane? Technika badawcza: CAPI, badanie odbyło w central location z użyciem kwestionariusza […]

czytaj więcej

1 marca 2023

Loteria Graal 2023 – dołącz i wygraj!

Wygraj 50 000zł lub 10 000zł nagrody tygodniowej. Kup 2 dowolne produkty Graal, zachowaj dowód zakupu i zarejestruj w formularzu na stronie loteryjne! Dołącz TU  *Szczegóły i regulamin na promocja.graal.pl oraz na stronie organizatora smolar.pl *Promocja trwa od 28/02 do 08/04/2023  

czytaj więcej

6 lutego 2023

Zielona rewolucja z Graal!

Zielona rewolucja z Graal trwa, kolejne „zielone produkty” w portfolio Graal to sałatki na bazie warzyw pełnych superfoods, a głównym bohaterem jest tofu. Skosztuj pierwszego takiego produktu na rynku! ➡️ Misa warzyw z tofu, komosą ryżową, batatami i pestkami dyni ➡️ Misa warzyw z tofu, kaszą jęczmienną, szpinakiem i nasionami konopi  

czytaj więcej