Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Pikantna lasagne z tuńczykiem

Pikantna lasagne z tuńczykiem

Składniki

  • 5 puszek tuńczyka (Tuńczyk kawałki w sosie własnym)
  • 1 pęczek dymki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300g sera mozzarella
  • 2 op makaronu lasagne
  • Masło do wysmarowania naczynia

Sos

  • 0,5l pomidorów pelati
  • 1 biała cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki kaparów marynowanych
  • 1 cytryna
  • Sól/ pieprz do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

Beszamel

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ¼ kostki masła
  • Sól/ pieprz/ gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania sosu, marchew oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, cebulę oraz papryczkę chili kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko razem smażymy w garnku na odrobinie oleju do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą. Gdy tak się stanie dodajemy pokrojone pomidory pelati i gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną a sos zgęstnieje, wtedy dodajemy miód, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, dodajemy kapary i gotujemy dalej na małym ogniu przez ok 20min. Gdy sos jest gotowy wykańczamy go zimnym masłem, odrobiną śmietanki oraz posiekaną natką pietruszki, zagotowujemy raz jeszcze i odstawiamy do częściowego schłodzenia.
W tym czasie tuńczyka wyciągamy z puszek i odsączamy z wody, przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy tak aby dalej pozostały widoczne kawałki ryby. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodajemy oregano oraz posiekaną chili, smażymy chwilę, studzimy i przekładamy do tuńczyka. Wszystko to doprawiamy do smaku, dodajemy sok oraz skórkę z cytryny, drobno posiekaną dymkę i dokładnie mieszamy uważając aby nie zgnieść nadmiernie ryby.
W kolejnym garnku rozgrzewamy masło, smażymy na nim mąkę tak aby złapała tylko lekko słomkowy kolor, dolewamy mleko i cały czas mieszając rózgą zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotując doprowadzamy do konsystencji gęstej śmietany, wtedy zdejmujemy z ognia i zaczynamy składać Lasagne.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie rozsmarowujemy odrobinę beszamelu, na sosie układamy makaron lasagne, na którym kładziemy kolejno warstwę sosu pomidorowego, doprawionego tuńczyka, beszamel, tartą mozzarelle oraz płaty makaronu lasagne. Czynność powtarzamy minimum trzy razy kończąc makaronem który obficie oblewamy beszamelem tak aby przykrył dokładnie zapiekankę, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni na ok 1h, po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy makaron jest miękki, jeśli tak, na wierzch sypiemy tarty ser i zapiekamy w 190 stopniach na złoty kolor. Gotową lasagne schładzamy aby stężała, odgrzewamy pokrojoną zapiekając w piecu i podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Przepis Braci Budnik na ciepło

Zobacz także