Graal > Przepisy > Sardynki > Makaronowa zapiekanka z sardynkami

Makaronowa zapiekanka z sardynkami

Components

  • 300 g surowego makaronu (falbanki, penne lub świderki);
  • 500 g pieczarek;
  • 2 papryki czerwone;
  • 2 średnie marchewki;
  • olej;
  • sól, pieprz;
  • puszka GRAAL Sardynki w sosie pomidorowym 110g;
  • puszka GRAAL Sardynki w sosie paprykowym 110g;
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • sos beszamelowy;
  • 150 g sera żółtego.

Preparation

Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie. W tym czasie oczyszczone pieczarki i paprykę kroimy w kostkę lub plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, wykładamy na dno połowę makaronu, polewamy połową sosu beszamelowego, kolejno układamy połowę podsmażonych warzyw. Sardynki wyciągamy z puszek, rozdrabniamy widelcem, dodajemy koncentrat, ketchup, dokładnie mieszamy i dokładamy do naczynia. Warstwę rybną przykrywamy drugą połową warzyw i makaronu. Całość polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy w 180 st. C przez ok. 50 minut.

Przepis z bloga Młoda mama gotuje.

Zobacz także