25 października 2019 |

RYBA Z PUSZKI POMAGA W WALCE Z OSTEOPOROZĄ

Nie bez powodu o osteoporozie mówi się, że jest cichym zabójcą kości. Wyobraźmy sobie sytuację, w której starsza osoba wstaje od stołu i niechcący uderza ręka w jego kant i łamie kość…Czy to możliwe?

Niestety tak  – jeśli mamy do czynienia właśnie z osteoporozą. Należy więc, zanim ona się pojawi, wytoczyć przeciwko niej najsilniejsze działa.

Witamina D i wapń

Na pierwszym froncie z powodzeniem może posłużyć witaminy D i wapń. Nie tylko ze względu na synergię! To dwa bardzo ważne składniki w walce z tą chorobą. I warto pomyśleć o tym już dużo wcześniej, gdyż choroba ta atakuje po cichu. Przykładem są kobiety w okresie menopauzalnym,  które ze względu na gwałtowny spadek estrogenu, już w tym czasie, narażone są na niszczenie kości.

Dlatego tak ważna jest codzienna suplementacja witaminy D, szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Według najnowszych zaleceń zdrowa osoba bez nadwagi i otyłości powinna przyjmować 2000 j witaminy D dziennie. Musimy pamiętać, że witamina ta u osób otyłych odkłada się w tkance tłuszczowej przez co nie może być dalej metabolizowana i bardzo często z tego powodu występują niedobory – nawet w okresie letnim.

Ryba w puszce – przyjaciółka kobiet

Ryba – nawet ta w puszce, będzie bardzo dobrym źródłem obu tych składników. Dodatkowo dostarczymy potrzebną i niezbędną dawkę kwasów Omega 3, które działają ochronnie na serce, przeciwdziałają stanom zapalnym w organizmie, chronią nas przed chorobami neurodegeneracyjnymi, poprawiają odporność, pomagają obniżyć wysoki cholesterol i ciśnienie.

Ryby, szczególnie morskie to także dobre źródło jodu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz selenu, który odpowiada m.in. za płodność i jest silnym antyoksydantem, który przeciwdziała nowotworom.

Autor: Monika Sellimi-Sokołowska, dietetyk kliniczny


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej