Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Makaron z warzywami i łososiem

Makaron z warzywami i łososiem

Składniki:

  • pół opakowania makaronu razowego - świderki
  • 10 oliwek zielonych z papryką w środku (lub innych)
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 pomidorków suszonych z zalewy
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2-3 garście rukoli
  • oliwa
  • łosoś w puszce

Przygotowanie:

Makaron gotujemy all dente we wrzącej i osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy potrojoną paprykę czerwoną i żółtą, pokrojoną cukinię, pomidorki pokrojone w mniejsze kawałki, oliwki pokrojone na plasterki. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, suszoną bazylię, wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do warzyw, wrzucamy także rukolę. Mieszamy wszystko ze sobą i przekładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki łososia.