Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Sushi z łososiem i sałatą

Sushi z łososiem i sałatą

Składniki:

  • puszka GRAAL Łosoś kawałki w sosie własnym 150g;
  • szklanka ryżu do sushi – krótko ziarnisty, klejący się;
  • ocet ryżowy – 4 łyżki;
  • sałata lodowa – 6 listków;
  • norii (prasowane algi) – 6 sztuk;
  • mata bambusowa do rolowania;
  • wasabi – zielone;
  • bardzo ostry chrzan – w tubce lub w proszku (szczypta);
  • cukier – łyżka;
  • sól – łyżeczka;

Przygotowanie:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą ciągle mieszając, aż spływająca woda będzie przejrzysta. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut do odparowania całej wody. Po ugotowaniu zostawić w garnku pod przykryciem na 15 minut. Przełożyć najlepiej do drewnianej miski.
Sos: 4 łyżki octu ryżowego połączyć z łyżką cukru i łyżeczką soli, podgrzewając na gazie do rozpuszczenia. Zalać ostudzony ryż i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Skręcanie sushi: matę bambusową owinąć przezroczystą folią spożywczą. Norii przeciąć na połowę i położyć na środek ostygły ryż. Zrobić rowek i delikatnie posmarować go pastą wasabi. Na to położyć sałatę lodową i kawałki łososia w sosie własnym. Złapać brzeg norii wraz z matą bambusową i uformować prostokąt. Brzegi norii skropić wodą, żeby się skleiły. Pokroić na centymetrowe kawałki. Podawać z sosem sojowym.
Przepis z bloga Różowa kuchnia