Ryby prosto z morza

Przepisy na tuńczyka

< zobacz pozostałe

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki:

  • parę listków sałaty lodowej,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • pomidory koktajlowe – 160 g,
  • świeży ogórek kanapkowy – 50 g,
  • 16 oliwek czarnych lub zielonych,
  • 2 puszki tuńczyka odsączone z wody firmy Graal– razem 160 g,
  • 4 karczochy z zalewy olejowej – 120g,


sos do sałatki:

  •     2 łyżki oliwy z oliwek,
  •     2 łyżki octu  białego z polskich jabłek,
  •     duży ząbek czosnku,
  •     6 łyżek soku z cytryny,
  •     sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • na dno naczynia sałatkowego wyłóż umyte, połamane listki sałaty,
  • ugotowane jajka przekrój na ćwiartki, a pomidory koktajlowe na pół,
  • odsącz tuńczyka z wody, rozdrobnij,
  • karczochy wyjmij z zalewy olejowej, 
  • ogórka umyj, pokrój w plastry,
  • wszystkie składniki ułóż na sałacie,
  • składniki sosu umieść w miseczce i dobrze ubij trzepaczką lub widelcem, aż powstanie gładka emulsja,
  • tuż przed podaniem polej sałatkę sosem.
Przepis z bloga: Fantazje Smaku