Wiosenna makrela z ziołami
Czy wiedziałaś, że makrela to prawdziwy sprzymierzeniec osób dbających o linię? Wprawdzie jest to dość tłusta ryba, jednak pamiętaj, że to „dobry” tłuszcz, który wspiera twój układ krwionośny i nerwowy. Co ciekawe, ogranicza łaknienie, więc będziesz dłużej odczuwać uczucie sytości. Jak zrobić z niej lekką i pożywną pastę? Filety z makreli w oleju Graal rozdrobnij, dodaj pół posiekanej cebulki dymki, łyżeczkę posiekanego świeżego szczypiorku, a całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli oraz łyżeczką soku z cytryny. Pastę podawaj na chrupkim pieczywie lub pumperniklu.
Szprotki z białym serem na ostro
Szprotki to małe ryby o dużych walorach smakowych. Ich małe ości w puszce stają się miękkie i możesz bez obaw je zjeść. Dodatkowym plusem jest fakt, że zawierają dużo dobrze przyswajalnego wapnia. Aromatyczną pastę przygotujesz, wybierając Szproty Winter w oleju Graal. Dodaj ryby (łącznie z olejem) do 250g białego sera. Jeśli chcesz, możesz sięgnąć po chudy twaróg. Aksamitną konsystencję uzyskasz, dodając trochę jogurtu naturalnego. Całość dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Lubisz ostre smaki? Dodaj szczyptę ostrej papryki. Pastą posmaruj chleb, najlepiej żytni na zakwasie.
Orzeźwiająca pasta z tuńczyka z cytryną i imbirem
Świetną bazą kanapkowych dodatków jest także tuńczyk. Możesz łatwo zrobić z niego aromatyczną i orzeźwiającą pastę, którą z powodzeniem zabierzesz do pracy, a także podasz na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi. Jak ją zrobić? Tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal odcedź i skrop sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i łyżeczkę posiekanego, świeżego tymianku. By podkreślić orzeźwiający aromat cytryny, zetrzyj na tarce trochę świeżego imbiru (1/3 łyżeczki). Lubisz zaskakujące smaki? Dla przeciwwagi dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Podawaj na chrupiącej bagietce, a w imprezowej wersji na krakersach.
Zaskakujący łosoś z serkiem wiejskim
To jedno z tych połączeń, od których masz sporą szansę się uzależnić. Łososia z puszki Graal (cała zawartość) połącz z serkiem wiejskim (całe opakowanie), dodaj posiekaną czerwoną cebulę i łyżkę pokrojonego, świeżego koperku. Wszystko dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny i łyżeczką musztardy Dijon. Jeśli masz ochotę, możesz dodać też odrobinę majonezu. Serwuj na świeżej bagietce.
Pstrąg z suszonymi pomidorami
Jesteś fanką pomidorów pod każdą postacią? Poeksperymentuj i przygotuj pastę na chleb z tymi aromatycznymi warzywami! Rozdrobnij Filety z pstrąga w sosie pomidorowym Graal. Dodaj kilka posiekanych suszonych pomidorów, odrobinę ostrej papryki i ząbek czosnku. Całość połącz z posiekaną natką pietruszki.
Kanapki sprawdzają się w wielu sytuacjach – kiedy jesteś w domu i masz ochotę na coś pysznego, w pracy, szkole, a także na imprezie. Jeśli twój repertuar powoli się wyczerpuje, odkryj nowe spojrzenie na tę smaczną i szybką przekąskę. Nie rezygnuj z ulubionych składników takich jak ser czy warzywa – dodaj do nich rybę i daj się zaskoczyć nowym smakom. Z rybami w puszce – zyskujesz na smaku i na czasie!
Cofnij