Graal > Przepisy > Tuńczyk > Rolada szpinakowa z pastą jajeczną i tuńczykiem

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną i tuńczykiem

Składniki

  • 225 g mrożonego szpinaku ( 1/2 paczki ) - do biszkoptu
  • 4 jajka - do biszkoptu
  • 1 łyżka oleju - do biszkoptu
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej - do biszkoptu
  • sól i pieprz do smaku - do biszkoptu
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g serka kremowego typu gołda
  • 1 łyżka majonezu
  • sol, pieprz do smaku
  • 100-150 g tuńczyka firmy GRAAL, w zalewie własnej
  • papryka konserwowa pokrojona w paski

Przygotowanie

Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami.Białka ubijamy robotem na sztywno, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut.Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez. Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę kroimy na centymetrowe kawałki i układamy na talerzu.

Przepis z bloga Kulinarne Fantazje Marioli

Zobacz także