Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonym wrzątku przez 15 minut, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Puszki rybne otwieramy i 1 łyżkę oliwy z puszki wlewamy na patelnię i dorzucamy cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek siekamy jak najdrobniej i dodajemy na patelnię razem z kaparami i gałką muszkatołową. Przesmażamy dopóki cebula nie będzie lekko złocista. W żaroodpornym naczyniu układamy plasterki ziemniaków, kawałki ryby, cebulę i na wierzch znowu plasterki ziemniaków. Zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem i szczyptą pieprzu, a na całości układamy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 25 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i rumiane.