Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Bataty kroimy na frytki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Redukujemy temperaturę do 180°C i wstawiamy blachę do pieca. Pieczemy przez około 25-30 minut lub do momentu, aż frytki będą z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W trakcie pieczenia cebulę kroimy w piórka, pomidora w kostkę, a sałatę dzielimy na liście. Kolendrę grubo siekamy. Makrelę wyjmujemy z puszek na talerzyk i dzielimy na mniejsze części. Pozostały w puszkach sos mieszamy z majonezem i szczyptą chilli.
Na plackach układamy liść sałaty, kawałek makreli, piórka cebuli oraz kostki pomidora. Posypujemy kolendrą i polewamy sosem.
Podajemy z frytkami z batatów.