30 września 2019 |

RYBNE KONSERWY ROBIĄ FURORĘ ZA OCEANEM

Sardynki w oliwie z oliwek, makrela w oleju, a także krewetki lub małże w sosie vinegret zamknięte w puszcze – to przysmaki znane przede wszystkim z Portugalii i Hiszpanii. Jednymi z najczęściej przywożonych pamiątek ze spędzanego na półwyspie Iberyjskim urlopu są właśnie kolorowe puszki z morskimi rarytasami.

Puszki jako przysmak do alkoholu

Okazuje się, że puszka może być nie tylko popularną suwenirą, ale również pełnoprawną potrawą serwowaną w restauracji. Prym w tym przypadku wiodą wspomniane już Portugalia i Hiszpania, gdzie znajdziemy co najmniej kilkadziesiąt lokali specjalizujących się w podawaniu konserw rybnych. Ale w ostatnich kilku latach inspiracje z południa Europy dotarły do szefów kuchni z amerykańskich restauracji.

W 2013 roku w Nowym Jorku otwarto Maiden Lane, gdzie konserwy rybne pełnią rolę smakowitych dodatków do kojarzonych z lokalem win naturalnych i piw rzemieślniczych. Podobnie jest w restauracji Ordinaire w Oakland w stanie Kalifornia. Z kolei w Cata Vino w Detroit puszki z hiszpańskimi owocami morza podaje się w towarzystwie pochodzącego z Andaluzji, bardzo popularnego w krajach anglosaskich, wina Sherry.

Jak odczarować puszkę?

W serwowaniu przysmaków z puszek specjalizuje się również nowojorska restauracja Huertas, gdzie szef kuchni Jonah Miller próbuje odczarować okryte nienajlepszą sławą konserwy.

– Niektórzy Amerykanie wciąż mają problem z uświadomieniem sobie, że w puszkach mogą pojawić się wspaniałe rzeczy, ale coraz więcej naszych gości jest podekscytowanych konserwami z owoców morza – mówi cytowany przez portal Food&Wine Jonah Miller.

Kucharz podkreśla, że sardynki czy makrele serwowane w tradycyjnej formie dla wielu konsumentów mogą wydawać się zanadto tłuste i „rybne”. Te same ryby zamknięte w puszce, dzięki silnej obróbce termicznej, zyskują delikatniejszy smak. W towarzystwie cytryny, ziół i rzodkiewki stają się bardzo przyjemną w smaku przekąską.

Estymę puszki zyskały również w Bostonie za sprawą Kathy Sidell i Kyle’a McClellanda. Do swojej restauracji Saltie Girl sprowadzają praktycznie wszystko co jest związane z morzem i zamknięte w puszce. Prawdopodobnie udało im się stworzyć największą w Nowej Anglii kolekcję konserw. W Saltie Girl spróbujemy nie tylko iberyjskich ryb i owoców morza, ale np. syberyjskiego kawioru czy wątrobę islandzkiego dorsza.  Choć sprowadzane do Bostonu puszki pochodzą z różnych stron świata, to pomysł na otwarcie lokalu pojawił się podczas wizyty nie gdzie indziej, jak w Hiszpanii – a konkretnie w Barcelonie. Restauracja miała być ciekawą alternatywą dla popularnych w USA barów z ostrygami.

Najpopularniejszą formą podania importowanych ryb i owoców morza z puszek jest zwykłe wyłożenie ich na talerzu z kilkoma dodatkami podkreślającymi smak. Niektórzy szefowie kuchni decydują się jednak potraktować puszkowe rarytasy jako wkład do przyrządzanych przez nich makaronów, gulaszy czy pieczeni.


Cofnij

Pozostałe aktualności

12 września 2024

Wygrana w plebiscycie na najlepszy produkt MSC 2024!

Z ogromnym zaszczytem, informujemy, iż nasz produkt Graal Tuńczyk w sosie własnym 170g zdobył nagrodę MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024! Dziękujemy za ten wyraz docenienia naszych wysiłków na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa. Nagroda MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024 potwierdza, iż warto nieustannie wspierać i kształtować codzienne, odpowiedzialne wybory […]

czytaj więcej

5 lipca 2024

Plebiscyt MSC 2024 – zagłosuj na naszego tuńczyka!

Plebiscyt na najlepszy produkt MSC 2024 ruszył, a nasz pakt z Oceanem nieustannie trwa! Dokonaj odpowiedzialnego wyboru i głosuj na tuńczyka MSC Graal 🐟 To najlepszy wybór i krok w lepszą przyszłość dla oceanów i nas wszystkich! Zapraszamy Was serdecznie do głosowania, plebiscyt trwa aż do 12 sierpnia. Dodatkowo w plebiscycie można wygrać wspaniałe nagrody, […]

czytaj więcej

7 czerwca 2024

Konkurs Dzień Oceanów z Graalem

Świętuj Światowy Dzień Oceanów z Graalem! Weź udział w konkursie wygraj wspaniałe nagrody, w tym deskę SUP PRO! Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: jak Tuńczyk obchodziłby Światowy Dzień Oceanów? Szczegóły znajdziesz pod postem konkursowym naszym Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin konkursu „Światowy Dzień Oceanów z Graalem” § 1 Zasady ogólne 1. Niniejszy regulamin (zwany dalej „Regulaminem”) […]

czytaj więcej