Jest to choroba całego organizmu, nie – jak wiele osób uważa – trzustki, która jest niewydolna i nie może optymalnie wytwarzać hormonu obniżającego stężenie glukozy we krwi.
Dlaczego piszemy o tym w kontekście ryb?
Na cukrzycę choruje obecnie prawie pół miliarda ludzi na świecie. Prognozy Światowej Organizacji Zdrowia mówią o zwiększeniu zachorowalności na tę chorobę o 122% w roku 2025! Mamy do czynienia niemal z epidemią choroby niezakaźnej i musimy podejmować kroki nie tylko lecznicze, ale i profilaktyczne.
Dieta to jeden z najważniejszych czynników mogących powodować cukrzycę, ale też nas przed nią chronić. Podstawą dietoterapii w cukrzycy jest stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. To taka gama artykułów spożywczych, których spożycie nie prowadzi do nagłego, intensywnego wzrostu stężenia cukru (glukozy) we krwi. Najbardziej „problematyczne” pod tym względem są węglowodany – wszelkie kasze, ryże, makarony, pieczywo, także owoce i warzywa. Tak naprawdę zawartość węglowodanów w produkcie i ich rodzaj świadczą o indeksie glikemicznym danego artykułu spożywczego.
Dlaczego więc w diecie cukrzyka warto uwzględniać ryby?
Ponieważ są bezpieczne, jeśli chodzi o wpływ na gospodarkę cukrową! Ryby to źródło świetnie przyswajalnego białka, zawierają śladowe ilości węglowodanów i nie wyrządzą nam krzywdy. Co więcej, mogą wręcz wspomagać dietoterapię cukrzycy dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to specyficzny, bardzo dobroczynny rodzaj tłuszczów, który działa przeciwzapalnie i niweluje skutki stresu oksydacyjnego (czyli działalności wolnych rodników niszczących komórki naszego organizmu). Cukrzyca wiąże się z wysokim poziomem stresu oksydacyjnego w organizmie, dlatego warto go w miarę możliwości minimalizować.
Marka Graal wychodzi naprzeciw cukrzykom
Ryby w puszce to produkt bardzo wygodny do spożycia. Niestety dodatek sosu, np. pomidorowego może dyskwalifikować taki produkt z listy korzystnych do spożycia w cukrzycy. Dlatego marka Graal proponuje ryby puszkowane oznaczone niskim indeksem glikemicznym i jako produkt szczególnie dedykowany cukrzykom. Są to ryby w zalewie wodnej, bez dodatku jakiegokolwiek sosu, a w tym – cukru. Ryby dla diabetyków marki Graal nie tylko nie zawierają szkodliwych w cukrzycy składników, ale wręcz zawierają to, co dla tych chorych korzystne – czyli kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach, a także przyprawy i zioła, które w pewnym stopniu mogą wspomagać redukcję stężenia glukozy we krwi. Warto wprowadzić takie produkty do diety co najmniej dwa razy w tygodniu, tym bardziej, że obecne nowoczesne rozwiązania dotyczące pakowania ryb puszkowanych pozwalają na ich stuprocentowe bezpieczeństwo spożycia oraz wysoką jakość i świeżość produktu.
Autor: Żaneta Michalak, dietetyk kliniczny
Źródła:
Zdrojewicz Z. I wsp.: Nowoczesne kierunki leczenia cukrzycy. Diabetologia Kliniczna 2014, tom 3, nr 5: 198-205.
Bicz I. i wsp.: Fitoterapia w leczeniu pomocniczym cukrzycy. Doniesienia naukowe z zakresu medycyny i nauk pokrewnych, 2017:.37-49.
Cofnij