4 listopada 2019 | Graal Group

KTÓRE RYBY Z PUSZKI WYBRAĆ?

Jakie wartości odżywcze charakteryzują ryby?

Przede wszystkim mięso ryb, niezależnie od sposobu przygotowania, to źródło łatwo przyswajalnego białka o bardzo dobrym składzie aminokwasowym. Ryby należą do grupy produktów charakteryzujących się najwyższą strawnością, a tym samym przyswajalnością białka. Wykazano, że mięso ryb jest najlepiej przyswajalne pod względem białka spośród innych produktów w nie bogatych. Wyniki, jakie uzyskano w jednym z badań w odniesieniu do procentowej strawności białek w produktach to m. in.: kurczak – 94,73%, wieprzowina – 93,74%, mleko w proszku – 87,32%, soja – 78,05%, ryby – 94,87%.

Ryby to również źródło tłuszczu.

I to jakiego! Ryby, zwłaszcza morskie, są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (głównie EPA i DHA), których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem. W zależności od zawartości tłuszczu ryby można podzielić na: chude – w których ilość tego makroskładnika nie przekracza 5% (do tej grupy należą na przykład: dorsz, mintaj, sola, pstrąg, okoń) i tłuste o zawartości tłuszczu powyżej 5% (ich przedstawicielami są na przykład: łosoś, makrela, śledź, węgorz).

Gdyby porównać mięso ryb z wieprzowiną, wołowiną i drobiem, to ryby zawierają także więcej składników mineralnych (w tym fosforu, potasu i magnezu, a ryby morskie są ponadto istotnym w diecie źródłem jodu i fluoru) oraz witamin. Ryby charakteryzuje istotna zawartość witamin z grupy B. Wykazano nawet, że dzięki zawartości niacyny (witaminy PP) dieta bogata w ryby odgrywa również znaczącą rolę w zaburzeniach psychicznych takich jak schizofrenia, ponadto zmniejsza agresję, stany depresyjne czy nawet dysleksję.

Ryby morskie zawierają również stosunkowo dużo witamin A i D. Witaminę A znajdziemy przede wszystkim w makreli, tuńczyku, węgorzu, a witaminę D – w łososiu, pstrągu, śledziu i także w węgorzu.

Które ryby puszkowane warto spożywać najczęściej?

To zależy… na czym nam zależy. Poszczególne gatunki ryb różnią się zawartością składników odżywczych. Jeśli ryby to Twoje główne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie – co jest bardzo korzystne dla Twojego zdrowia – to wybieraj puszkowanego łososia, a także sardynki i makrelę. Te są najbardziej zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3. Zawartość tych kwasów tłuszczowych w 100 g produktu puszkowanego wynosi odpowiednio:

Łosoś – około 2000 mg (2 g)

Sardynki – około 1800 mg (1,8 g)

Makrela – około 1400 mg (1,4 g).

Warto podkreślić, że przeciętne zapotrzebowanie człowieka na główne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dokozaheksaenowy, DHA i eikozapentaenowy, EPA) wynosi 250 mg (obu tych kwasów łącznie). Zakładając, że EPA i DHA stanowią większość zawartych w rybach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczenie 100 g puszkowanej ryby pokrywa zapotrzebowanie na te ważne tłuszcze nawet kilkukrotnie!

Ryba jako główny produkt dostarczający witaminy D? Proszę bardzo – także ryby puszkowane mają tutaj głos. W badaniach Morskiego Instytutu Rybackiego wykazano, że spośród ryb konserwowanych najwyższą zawartością tej witaminy odznacza się szprot – ma około 5,5 mikrogramów witaminy D w 100 g produktu. Zakładając, że dzieci, młodzież i dorośli powinni przyjmować 5-10 mikrogramów witaminy D dziennie – porcja szprota okazuje się tu wystarczająca. Smacznego!

Źródła:

https://mir.gdynia.pl/wartosc-odzywcza-ryb-i-przetworow-rybnych/ [dostęp dn. 6.09.2019 r.]

Majewski M., Lebiedzińska M.: OCENA WYBRANYCH PRODUKTÓW ŚLEDZIOWYCH JAKO ŹRÓDŁA NIACYNY W DIECIE. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 4, str. 485 – 489.

Kaliniak A. i wsp.: PROFIL KWASÓW TŁUSZCZOWYCH MIĘSA, IKRY I WĄTROBY RYB. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 2 (99), 29 – 46.


Cofnij

Pozostałe aktualności

12 września 2024

Wygrana w plebiscycie na najlepszy produkt MSC 2024!

Z ogromnym zaszczytem, informujemy, iż nasz produkt Graal Tuńczyk w sosie własnym 170g zdobył nagrodę MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024! Dziękujemy za ten wyraz docenienia naszych wysiłków na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa. Nagroda MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024 potwierdza, iż warto nieustannie wspierać i kształtować codzienne, odpowiedzialne wybory […]

czytaj więcej

5 lipca 2024

Plebiscyt MSC 2024 – zagłosuj na naszego tuńczyka!

Plebiscyt na najlepszy produkt MSC 2024 ruszył, a nasz pakt z Oceanem nieustannie trwa! Dokonaj odpowiedzialnego wyboru i głosuj na tuńczyka MSC Graal 🐟 To najlepszy wybór i krok w lepszą przyszłość dla oceanów i nas wszystkich! Zapraszamy Was serdecznie do głosowania, plebiscyt trwa aż do 12 sierpnia. Dodatkowo w plebiscycie można wygrać wspaniałe nagrody, […]

czytaj więcej

7 czerwca 2024

Konkurs Dzień Oceanów z Graalem

Świętuj Światowy Dzień Oceanów z Graalem! Weź udział w konkursie wygraj wspaniałe nagrody, w tym deskę SUP PRO! Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: jak Tuńczyk obchodziłby Światowy Dzień Oceanów? Szczegóły znajdziesz pod postem konkursowym naszym Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin konkursu „Światowy Dzień Oceanów z Graalem” § 1 Zasady ogólne 1. Niniejszy regulamin (zwany dalej „Regulaminem”) […]

czytaj więcej