Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz pod ręką świeżych warzyw? Wykorzystaj ryby z puszki Graal, mrożonki i produkty o długim terminie przydatności, by wyczarować smaczne i zdrowe dania. Oto 5 sprawdzonych przepisów.
1. Aromatyczny quiche z oliwkami i tuńczykiem z puszki Graal
Quiche, czyli francuska zapiekanka na kruchym cieście wypełniona wytrawnym nadzieniem, to zdecydowanie danie warte zachodu. Można je jeść na ciepło lub na zimno, podawać na obiad, śniadanie lub kolację. Quiche łatwo urozmaicisz o ulubione dodatki, na przykład rybę z puszki Graal. Do przygotowania tej aromatycznej potrawy potrzebujesz puszki tuńczyka Graal (może być w sosie własnym, w oleju, rozdrobniony lub w większych kawałkach), 5 jajek, kostki białego sera, 3 łyżek mleka i płata rozmrożonego ciasta francuskiego. Wyjątkowego smaku daniu doda garść oliwek i starty parmezan. Tuńczyka należy odsączyć z zalewy i wymieszać z jajkami, białym serem, oliwkami i mlekiem. Masę doprawić pieprzem i solą. Następnie na niską formę do pieczenia (najlepiej taką do tarty) nanieść rozmrożone ciasto. Wylać na nie masę i posypać startym parmezanem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 st. Celsjusza na około 35-40 minut. Przed podaniem można skropić quiche sokiem z cytryny.
2. Sycący makaron z rybą na ostro we włoskim stylu
Masz ochotę na szybkie i sycące danie z produktów, które zawsze masz w kuchni? Oto nowa odsłona makaronu z dodatkiem tuńczyka z puszki Graal, kaparami i chilli. Jak to zrobić? To proste! Ugotuj makaron al dente. Posiekaj cebulę i 4 ząbki czosnku (można je długo przechowywać), a następnie podsmaż je na oliwie. Dodaj kilka łyżeczek kaparów i odrobinę papryczki chilli (np. ze słoika lub suszoną). Wrzuć na patelnię odsączoną rybę z puszki, dopraw solą i pieprzem. Na sam koniec wrzuć na patelnię odcedzony makaron. Danie możesz skropić oliwą z oliwek.
3. Co dwie puszki to nie jedna – sałatka z ryby Graal i fasoli z puszki
Ryby to źródło wartościowego i lekkostrawnego białka. Sposób na więcej protein w diecie? Warzywa strączkowe! Warto wykorzystać fasolę z puszki, by stworzyć włoską sałatkę z podwójną dawką protein. Wybierz ulubioną rybę w puszce w oleju, na przykład Graal Sardynki w oleju roślinnym. Odcedź również fasolę z puszki i dodaj posiekaną cebulę. Czas na gwóźdź programu, czyli sos. Wymieszaj 4 łyżki oliwy i 2 łyżki octu winnego ze szczyptą pieprzu i soli. Ocet winny możesz zastąpić balsamicznym. Połącz składniki z sosem. Jeśli masz na kuchennym parapecie natkę pietruszki, możesz dodać jej posiekane liście dla ozdoby.
4. Zbilansowane danie z kaszą, mrożonymi warzywami i rybą z puszki
Nie masz pod ręką świeżych warzyw? Nie szkodzi – wykorzystaj mrożonki. Nie ustępują świeżym pod względem wartości odżywczych, a kilka opakowań możesz mieć zawsze w zamrażalniku na wszelki wypadek. Na przykład mrożony groszek lub marchewka może posłużyć ci do przygotowania sycącego dania z rybą i ryżem w roli głównej. Ugotuj ryż na sypko i umieść na środku talerza. Wrzuć na chwilę do gorącej wody mrożone warzywa i ułóż je wokół ryżu. Na ryżu umieść odsączoną rybę z puszki. Całość możesz polać dressingiem z jogurtu naturalnego lub kefiru z dodatkiem ulubionych przypraw, na przykład świeżo zmielonego pieprzu, soli i suszonego czosnku.
5. Pasta na chleb z kaszy jaglanej i makreli z puszki
Lubisz zdrowe przekąski, które świetnie smakują? Przygotuj pastę do pieczywa z kaszy jaglanej i makreli z puszki. Składniki zawarte w obu produktach słyną z korzystnego wpływu na odporność i tworzą naprawdę wartościowy duet. Możesz wybrać klasyczną wersję z makreli pomidorami lub jeden z bardziej zaskakujących smaków, na przykład Graal Grillowane filety z makreli w oleju o smaku cytrynowym. Kaszę jaglaną ugotuj i zostaw do ostygnięcia, dodaj odsączoną makrelę, kawałek startego imbiru, sól i pieprz. Całość zblenduj na gładką masę i podawaj na ciemnym lub chrupkim pieczywie.
Cofnij