29 lipca 2020 | Graal

Czy ryba w puszce jest zdrowa?

Na co dzień coraz częściej sięgamy po fast foody i niezdrowe przekąski pełne cukru – bo tak łatwiej i szybciej. A przecież łatwo, szybko i wygodnie można też sięgać po posiłki, które są zdrowsze i wartościowe. Jednym z przykładów może być właśnie ryba z puszki. 

Produkt ten wywołuje niemało dyskusji, a jednak – zalety płynące z jego spożywania znacząco przewyższają ewentualne wady.

Oczywiście należy się zgodzić z tym, że żywność przetworzona zwykle jest mniej wartościowa niż świeża, w przypadku jednak ryb świeżych i tych z puszki, przetworzenie nie obniża w znaczący sposób kluczowych wartości odżywczych ryb – mowa tu choćby o łatwo przyswajalnym białku oraz kwasach Omega-3. Co więcej, zdarza się, że od reguły mówiącej o tym, iż „przetworzone” jest mniej wartościowe, są wyjątki. Chociażby pomidor! Poddany obróbce termicznej zawiera więcej likopenu (antyoksydantu, który chroni nas przed nowotworami) niż zerwany prosto z krzaczka. Warto więc sięgać po sosy pomidorowe czy domowej roboty ketchupy, najlepiej bez dodatku cukru. 

Ryba z puszki, zanurzona więc np. w sosie pomidorowym, zyska na wartości, właśnie z uwagi na zawartość likopenu. Ale poza tym – sama w sobie też jest bardzo zdrowa. 

Ryby to źródło cennych kwasów Omega 3, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, dlatego musimy je przyjmować wraz z dietą. Szczególnie ważne są kwasy EPA i DHA, które wpływają na serce, układ krążenia i funkcjonowanie mózgu. Właśnie z uwagi na obecność kwasów Omega-3, ryby i przetwory rybne, a więc również ryby z puszki, uznawane są za żywność o właściwościach funkcjonalnych.

Warto wybierać ryby w zalewach wodnych, do których możemy sami dodać odrobinę tłuszczu w postaci np. oliwy z oliwek, dodatkowo zwiększając zawartość kwasów Omega 3. 

Ryby to też źródło witamin – przede wszystkim witaminy D, która wpływa pozytywnie nie tylko na nasze kości, ale także może działać przeciwzapalnie i wpływać na naszą odporność.

W produktach i przetworach rybnych znajdziemy selen, który ma m.in. działanie przeciwnowotworowe czy jod – odpowiedzialny za prawidłową pracę tarczycy. 

Ważne, by wybierać ryby ze sprawdzonych źródeł i to dosłownie tzn. z akwenów wodnych, gdzie zanieczyszczeń jest najmniej. Czytajmy więc etykiety. I mimo, że nie jesteśmy w stanie uniknąć całkowicie zanieczyszczeń w rybach, podobnie zresztą jak w  mięsie innych zwierząt, to nie powinniśmy z ryb rezygnować. Eksperci FAO (Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) oraz Światowej Organizacji Zdrowia w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca zalecają spożycie ryb 1- 2 razy w tygodniu. 

 


Cofnij

Pozostałe aktualności

12 września 2024

Wygrana w plebiscycie na najlepszy produkt MSC 2024!

Z ogromnym zaszczytem, informujemy, iż nasz produkt Graal Tuńczyk w sosie własnym 170g zdobył nagrodę MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024! Dziękujemy za ten wyraz docenienia naszych wysiłków na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa. Nagroda MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024 potwierdza, iż warto nieustannie wspierać i kształtować codzienne, odpowiedzialne wybory […]

czytaj więcej

5 lipca 2024

Plebiscyt MSC 2024 – zagłosuj na naszego tuńczyka!

Plebiscyt na najlepszy produkt MSC 2024 ruszył, a nasz pakt z Oceanem nieustannie trwa! Dokonaj odpowiedzialnego wyboru i głosuj na tuńczyka MSC Graal 🐟 To najlepszy wybór i krok w lepszą przyszłość dla oceanów i nas wszystkich! Zapraszamy Was serdecznie do głosowania, plebiscyt trwa aż do 12 sierpnia. Dodatkowo w plebiscycie można wygrać wspaniałe nagrody, […]

czytaj więcej

7 czerwca 2024

Konkurs Dzień Oceanów z Graalem

Świętuj Światowy Dzień Oceanów z Graalem! Weź udział w konkursie wygraj wspaniałe nagrody, w tym deskę SUP PRO! Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: jak Tuńczyk obchodziłby Światowy Dzień Oceanów? Szczegóły znajdziesz pod postem konkursowym naszym Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin konkursu „Światowy Dzień Oceanów z Graalem” § 1 Zasady ogólne 1. Niniejszy regulamin (zwany dalej „Regulaminem”) […]

czytaj więcej