Przeziębienie, opieka nad dzieckiem, siła wyższa – co robić w domu, żeby się nie nudzić? Można czytać książki, oglądać seriale, grać w gry planszowe lub… gotować! Poszukiwanie kulinarnych inspiracji to jedna z lepszych odpowiedzi na to, jakie są sposoby na spędzenie wolnego czasu w domu. Warto przejrzeć zapasy, wśród których często znajduje się ryba z puszki i inne produkty o długim terminie przydatności. Oto 5 przepisów na przyrządzenie ryby i na to, jak nie nudzić się w domu!
1. Co robić w domu z dziećmi? Pasty rybne na chleb!
Zastanawiasz się, co robić z dzieckiem w domu? Zacznijcie razem kulinarną przygodę. Dobrym i bezpiecznym sposobem na dobry początek jest wspólne przygotowanie past rybnych. Zabawy w domu mogą przecież przybrać pożyteczną formę. Prawdziwa klasyka to pasta z makreli i jajka. Wystarczy ugotować jajka na twardo i odcedzić makrelę z puszki. Dziecko można poprosić o rozdrobnienie obu składników widelcem. Do pasty wystarczy dodać posiekane ogórki kiszone lub groszek z puszki. Całość wystarczy przyprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny (o ile nie dodaliśmy ogórków). Pasta zyska gładszą strukturę, gdy doda się do niej łyżkę jogurtu naturalnego lub majonezu. Ciekawą alternatywą może być pasta na chleb z rybą z puszki i awokado. Jeśli ty też lubisz mieć zawsze w domu ten superzdrowy owoc, rozgnieć oba składniki, dodaj kilka kropli soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz i sól.
2. Tuńczyk z puszki na ciepło? Tak!
Co robić w domu, by poczuć się jak we włoskiej restauracji? Wystarczą dwie puszki: tuńczyka i pomidorów. Do przygotowania aromatycznego dania przyda się także makaron razowy, kilka łyżeczek kaparów, kilka ząbków czosnku, cebula i olej. Makaron należy ugotować al dente. W osobnym garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, po czym dodać pomidory z puszki razem z zalewą (można dodać je w całości lub pokrojone w mniejsze cząstki) oraz odsączonego tuńczyka z puszki. Całość dusimy przez kilka minut, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos można wymieszać z makaronem w garnku lub podawać oddzielnie i nakładać dopiero na talerzu.
3. Bułeczki nadziewane rybą z puszki
Jak spędzać czas w domu? Warto upiec chleb lub bułki. Własnoręcznie przygotowane pieczywo smakuje wyśmienicie, zwłaszcza gdy jest nadziewane zdrowymi składnikami takimi jak ryba z puszki. By przygotować 10 bułeczek, potrzeba 0,5 kg mąki, pół szklanki ciepłej wody i ciepłego mleka, 30 g drożdży, szczypty soli i cukru, kilku kropli oleju i jednego jajka. Drożdże należy rozpuścić w mleku z cukrem i dodatkiem odrobiny mąki, po czym odstawić na parę minut. Następnie wlać rozczyn do miski z mąką i wyrobić ciasto wraz z pozostałymi składnikami. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez około 45 minut. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta można przygotować farsz. Filety z makreli w sosie pomidorowym Graal należy odsączyć, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, 3 łyżki kukurydzy z puszki i ulubione przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie, należy podzielić je na dziesięć kawałków. Każdą część ciasta rozciągamy w dłoni i nakładamy farsz. Następnie zlepiamy boki i układamy bułeczki a blasze. Można posypać je suszoną bazylią i oregano. Bułeczki piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez kwadrans.
4. Sycąca zapiekanka ziemniaczana z rybą z puszki
Ochota na szybki i sycący posiłek? Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z rybą z puszki, na przykład Łososiem kawałki w sosie pomidorowym Graal. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą z oliwek ułóż pierwszą warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, posiekanej cebuli i odcedzonej ryby z puszki. Warstwę przypraw solą i pieprzem. Następnie ułóż kolejną warstwę z tych samych składników. W innym naczyniu wymieszaj szklankę śmietany 30% i pół szklanki mleka. Zalej zapiekankę i wstaw do gorącego piekarnika na około godzinę. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika zapiekankę możesz posypać startym żółtym serem.
5. Roladki z rybą z puszki
Dla wielu osób sprawdzone sposoby na nudę w domu to oglądanie ulubionych seriali lub granie w planszówki. Wówczas zdrowe przekąski są na wagę złota! Możesz samodzielnie przygotować roladki ze zdrowym farszem na bazie gotowej tortilli. Jak to zrobić? Zetrzyj na tarce żółty ser i odsącz rybę z puszki z zalewy (może być Szprot w sosie pomidorowym Graal). Dodaj kilka łyżek kukurydzy z puszki, łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Jeśli lubisz, możesz dodać kolendrę. Wymieszaj farsz, a następnie nałóż go na placki tortilli równomiernie. Tortillę zwiń w ciasny rulon, po czym pokrój na około trzycentymetrowe kawałki. Ułóż na półmisku – gotowe!
Cofnij