12 września 2019 |

GOTOWANIE W WERSJI SMART

Masz poczucie, że dobre i zdrowe jedzenie musi wymagać długich godzin spędzonych w kuchni? To mit! Pyszne dania możesz przygotować w kilka chwil, nie używając do tego żadnych specjalnych gadżetów. Jak to zrobić? Wykorzystując swoją inteligencję kulinarną!

Czym jest inteligencja kulinarna?

W kuchni lubisz szybkie rozwiązania i spektakularne efekty? W takim razie już wiesz, czym jest inteligencja kulinarna. To takie podejście do gotowania, w którym oszczędzasz czas, a często także pieniądze, nie idąc przy tym na kompromisy w kwestii jakości dań. Inteligencja kulinarna to sprawne przygotowanie posiłków, które wcale nie muszą być minimalistyczne. Wręcz przeciwnie – możesz zaskoczyć nimi rodzinę lub gości. Wyrafinowane smaki, ciekawy sposób podania i wykorzystywanie nowych inspiracji nie musi oznaczać długiego stania nad kuchenką, ale twoi goście nie muszą o tym wiedzieć. Stosuj sprytne sposoby i wykorzystuj swoją inteligencję kulinarną dzięki mądremu podejściu do gotowania. Oto 3 sposoby na smart cooking w twojej kuchni!

Sposób 1: Sięgaj po wygodne produkty

Nie oznacza to, że musisz wybierać gotowe jedzenie pełne konserwantów. Wręcz przeciwnie – wybieraj rozsądnie i czytaj składy, ale nie daj się zwariować. Wiele produktów zamkniętych w puszce może naprawdę pozytywnie cię zaskoczyć. Dobrym przykładem są ryby Graal, które zawsze możesz mieć w domowej spiżarni. Nie zawierają substancji konserwujących, mają krótkie składy, a różnorodność smaków potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jak wykorzystać je w sprytnej kuchni? Przygotowując aromatyczne rybne tapas! To smaczna i zdrowa pasta rybna podawana na pieczywie. Danie wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, jednak podbiło już Amerykę Północną i Europę. Jak je przyrządzić? Wybierz ulubioną rybę Graal i odcedź zalewę. Rozdrobnij ryby, dodaj posiekane zioła, warzywa, które masz pod ręką, szczyptę soli, pieprzu i soku z cytryny. Połącz składniki i rozsmaruj pastę na grzankach, chrupkim pieczywie lub pełnoziarnistym chlebie pokrojonym w niewielkie kawałki.

Sposób 2: Zadbaj o efekt „wow”

Chcesz wywołać promienny uśmiech gości podczas domowej imprezy, a może okrzyki zachwytu domowników? Zatroszcz się o to, by nawet proste dania były podane w efektowny sposób. Możesz wykorzystać do tego celu naczynia o ciekawych kształtach lub kolorach. Sprawdzona metoda to także fantazyjne ułożenie dań na talerzu, na przykład w określonym kształcie. Spirala z małych kanapek na dużym półmisku, przekąski zwieńczone zabawną dekoracją, a może ozdobna kratka z sosu? Takich metod, które nie wymagają wysiłku, ale robią efekt „wow”, jest naprawdę sporo. Jeśli przygotowałaś kilka rodzajów past z wykorzystaniem ryb Graal, pozwól gościom na swobodną degustację z nietypowego naczynia. Wydrąż dużego pomidora lub paprykę, a następnie napełnij je pastą. Nie zajmie ci to wiele czasu, a efekt przerośnie twoje oczekiwania. To właśnie inteligencja kulinarna!

Sposób 3: Planuj z wyprzedzeniem

Zadbaj o to, by w twojej kuchni nie zabrakło produktów niezbędnych do przygotowania posiłków. Bieganie do sklepu po jedną brakującą rzecz potrafi wybić z rytmu i zabrać sporo czasu. Postaraj się, żeby twoja domowa spiżarnia i lodówka zawsze zawierały bazowe produkty, z których możesz przyrządzić szybkie dania. Dobrym rozwiązaniem są również przetwory i puszki, które ze względu na długi termin przydatności do spożycia mogą bezstresowo uratować cię z kulinarnej opresji. Takie dania nie muszą być nudne! Odkryj zaskakujące smaki Graal, które zainspirują cię do sprytnego gotowania. Filety z makreli w słodkim sosie BBQ, WILDFISH Filety ze śledzia w wodzie z solą morską, a może Filety z makreli z papryczką piri-piri w oleju? Na który smak masz dziś ochotę?


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej