Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Przystrojona choinka najlepiej z czubkiem po sam sufit, stos prezentów pod jej najbardziej rozłożystym piętrem oraz 12 klasycznych potraw na wigilijnym stole to stałe punkty programu tego szczególnie wyczekiwanego, a zarazem na wskroś przewidywalnego wydarzenia w roku. I choć z jakiegoś powodu lubimy pielęgnować tę tradycję, może warto wprowadzić do niej element zaskoczenia…
Choinka i prezenty zostają!
Dokładnie tak! Nie mamy zamiaru nikogo namawiać do rezygnacji z tych dwóch jakże radosnych symboli świąt Bożego Narodzenia. W końcu mieniące się różnymi kolorami świerki czy sosny kaukaskie, a tym bardziej umieszczone pod nimi podarunki, szczególnie jeśli są trafione, wywołują
w nas całe mnóstwo pozytywnych emocji. A tych nigdy dość. Co innego potrawy. Te potrafią się przejeść. Na szczęście…
Jest coś, co odmieni świąteczne menu!
Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, karp smażony, karp w galarecie, krokiety z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kutia, makowiec, paszteciki z kapustą i grzybami, ryba po grecku – to lista 12 potraw, które według przyjętego zwyczaju powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Wydaje się nam, że wprowadzenie do niego nowych dań nie tylko nie zaszkodzi tradycji, ale ją wręcz wzbogaci. Doskonałą bazą do ich przygotowania mogą okazać się ryby w puszkach. Oto kilka wybranych przepisów z wykorzystaniem sardynek, szprotów i tuńczyka.
Pasta serowo-szprotowa
Do miski przekładamy szprota z puszki razem z sosem i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego serek twarogowy i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą pastę dekorujemy natką pietruszki.
W sam raz do wigilijnego chleba!
Jajka faszerowane sardynkami
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki i przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, wrzucamy je do miseczki i rozgniatamy widelcem razem z sardynkami z puszki i posiekanym szczypiorkiem. Powstałą masę doprawiamy do smaku, umieszczamy we wgłębieniach białek
i gotowe!
Sałatka z tuńczyka z kukurydzą
Do miski przekładamy uprzednio ugotowany, odcedzony i ostudzony ryż, posiekane w kostkę jajka
na twardo, pokrojony szczypiorek, odlaną z zalewy kukurydzę i tuńczyka z sosem własnym. Dodajemy 2 łyżki majonezu i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po schłodzeniu podajemy w szklanej salaterce!
Kuchnia lubi ludzi odważnych, gotowych do przełamywania tabu, a Święta Bożego Narodzenia stanowią doskonałe pole do zademonstrowania swojej zuchwałości wobec narzuconych zwyczajów. Jeśli więc przejadły Wam się tradycyjne potrawy wigilijne, najwyższy czas zastąpić je innymi! Wesołych i pysznych Świąt!
przepisy-na-sardynki/jajka-faszerowane-sardynkami,item,28,302.php
przepisy-na-szprota/pasta-serowo-szprotowa,item,30,137.php
przepisy-na-tunczyka/salatka-z-tunczyka-z-kukurydza,item,29,296.php
Cofnij